© Photo News

“Deze regering heeft het sociaal overleg gedood”

Voorzitter van oppositiepartij DéFI (het vroegere FDF) meent dat de regering-Michel “het sociaal overleg heeft gedood”, ook al zijn de wilde stakingen en het “overtal” aan betogingen er voor hem over. Maingain zegt dat een aantal hervormingen van de regering goed zijn, maar dat ze globaal onevenwichtig zijn omdat ze de koopkracht van de werknemers niet ten goede komen.

“Deze regering heeft het sociaal overleg gedood. Ik vraag dat de meerderheid opnieuw een echte ruimte voor onderhandelingen creëert. Zeggen, zoals ik gisteren van de premier heb gehoord, ‘indien jullie de richting die de regering uit gaat niet aanvaardt, zal er geen ruimte zijn om te onderhandelen’, gaat niet”, zei Maingain maandag op Bel-RTL.

De DéFI-voorzitter stelt voor dat de sociale partners opnieuw over de marges voor loonsverhogingen kunnen praten. “In Duitsland en Groot-Brittannië hebben de regeringen begrepen dat economische groei ook van de koopkracht van werknemers afhangt.”

DéFI hield afgelopen weekend een inhoudelijk congres. De partij stelt onder meer voor om de voordelen voor bedrijfswagens te schrappen en te vervangen door een nettosom van 220 euro per maand (voor een salaris van 35.000 euro bruto) die elke werknemer vrij kan gebruiken. Voor de mobiliteit in Brussel zegt Maingain dat er meer trams in eigen bedding moeten komen.