© PhotoNews

Moslimavereniging huurt Plopsaqua af: zelfs badmeesters moesten vrouw zijn

Mannelijke badmeesters ­waren zaterdagavond niet ­welkom in Plopsaqua. Het zwembad van Plopsaland was afgehuurd door een belangenorganisatie van moslima’s, en die had uitdrukkelijk gevraagd om alleen vrouwen in de buurt te hebben. Dat Plopsa daar ook aan toegaf, zorgde op so­ciale media en fora voor flink wat ophef. “Bovendien heeft het park daarmee de wet waarschijnlijk overtreden”, zegt het Instituut voor de ­Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “Je mag absoluut geen personeel selecteren op basis van geslacht.” Zo schrijft Het Nieuwsblad.

Kim Clemens

“Warme oproep. Wij zoeken nog enkele vrouwelijke redders om op zaterdag 4 juni te werken op de avondopening.” Die vacature staat te lezen op de medewerkerspagina van Plopsa. De reden: een zwemavond van de Brusselse vzw Marhaban voor 350 vrouwen en hun kinderen. “Vanuit onze religie mogen we ons niet ontkleden met mannen erbij”, zegt voorzitster Salima ­Sofiane. “Dat is een vorm van zedigheid waaraan we ons graag willen houden. Dus hebben we de vraag aan Plopsaqua gesteld, en zij zijn daar heel vriendelijk op ingegaan. We hebben er een fantastische tijd gehad.”

Ook Plopsaqua is tevreden over het verloop van de avond. “Niemand heeft een uur minder moeten werken”, zegt algemeen directeur Steve Van den Kerkhof. “De mannelijke redders deden de vroege shift, de vrouwen de late. Ik zie niet in waarom we voor een privéfeestje niet mogen ingaan op de vraag van een klant. Dat doen we ook als er voor een trouwfeest bijvoorbeeld extra veel prinsessen worden gevraagd om op te dienen.”

Alle mannen gevaarlijk

Toch gaat het in tegen de wet, zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “Je mag personeel niet aanwerven of inzetten op basis van geslacht. Op enkele uitzonderingen na, zoals wanneer je een mannequin zoekt voor vrouwenkleren of een actrice voor een vrouwenrol. Daar stopt het. In de andere gevallen primeert het recht op gelijkheid altijd. Als je naar een interimkantoor gaat en je vraagt uitdrukkelijk een poetsvrouw in plaats van een poetsman, dan mag daar ook niet positief op ingegaan worden.”