Start in mineur voor Uruguay op Copa America: fout volkslied en pijnlijke nederlaag

Voor Uruguay is de Copa America slecht begonnen. Het begon al voor de wedstrijd tegen Mexico toen de verbijsterde spelers niet het Uruguyaans volkslied maar het Chileens volkslied te horen kregen. Een slecht voorteken en Uruguay verloor ik de openingswedstrijd in Groep C tegen Mexico met 3-1.

vermi

Terwijl eigenlijk het volkslied van Uruguay had moeten weerklinken, hoorden de ruim 60.000 toeschouwers in het University of Phoenix Stadium de hymne van Chili. De spelers en technische staf konden hun verbazing en onvrede maar moeilijk verbergen en ook de vele Uruguayaanse fans in de tribunes floten tijdens het (verkeerde) volkslied massaal om hun ongenoegen te uiten. De organisatie bood achteraf wel uitdrukkelijk zijn excuses aan voor de flater.

Ook in de wedstrijd liep het voor Uruguay verkeerd. Al na vier minuten maakte linksachter Alvaro Pereira een owngoal. Een kwartier voor tijd bracht aanvoerder Diego Godin Uruguay, dat zonder de geblesseerde Luis Suarez aantrad, langszij. Lang konden ze echter niet juichen want met goals van kapitein Rafael Marquez (85.) en Hector Herrera (90.+2) pakte Mexico alsnog de zege.Beide ploegen eindigden de match overigens met tien na rode kaarten voor de Uruguayaan Matias Vecino (45.) en de Mexicaan Andres Guardado (73.).

In de andere wedstrijd van poule C klopte Venezuela zondag in Chicago Jamaica met 1-0. Spits Josef Martinez vond al na een kwartier de weg naar de netten voor Venezuela, waar Roberto Rosales (ex-AA Gent) als rechtsachter de hele match volmaakte.Jamaica kwam al vroeg met tien man te staan na de uitsluiting van middenvelder Rodolph Austin in minuut 24.

Uitslagen van zondag:Venezuela - Jamaica 1 - 0Mexico - Uruguay 3 - 1Stand in Groep C:1. Mexico 32. Venezuela 33. Jamaica 04. Uruguay 0De eerste van de groep stoten door naar de kwartfinales.