© Het Nieuwsblad

Agent die tip ontving over neef Abdeslam dient klacht in tegen politieleiding

Hamid A., de inspecteur die in november een tip kreeg over de uiteindelijke schuilplaats van Salah Abdeslam, dient een klacht in tegen de top van de Mechelse politie. Hij neemt het niet dat korpschef Yves Bogaerts zijn informatie onduidelijk en onbetrouwbaar zou genoemd hebben, zegt hij maandag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

A. kreeg eind november 2015 een tip over een neef van Abdeslam die aan het radicaliseren zou zijn. Hij stelde een rapport op waarin de link werd gelegd tussen Abdeslam en zijn neef, maar er werd uiteindelijk niets gedaan met de tip, volgens de korpschef omdat de informatie onbetrouwbaar was.

De inspecteur wordt vandaag zelf bedreigd door jihadisten nadat eind maart uitlekte dat hij in november een informatierapport opstelde. “Ik ben bang, mijn leven is een hel geworden. Bij mijn bronnen ben ik verbrand. In politiekringen word ik scheef bekeken. Ik ben altijd fier geweest op mijn job, maar de korpschef heeft van mij een paria gemaakt.”

Daarom dient A. een klacht in met burgerlijke partijstelling tegen korpschef Yves Bogaerts en een hoofdcommissaris wegens laster en eerroof en pesterijen op het werk. Hij zal ook een klacht indienen bij het Comité P.