Voor U Opgelost: hanen maken buren zot, eigenaar zit in de gevangenis

In de tuin van Edith Everaert zitten tien hanen, apart in kleine kooien. Ze hebben niets anders te doen dan te kraaien en dat doen ze dan ook alsof hun leven ervan afhangt. Zo maken ze het leven van Edith en Eric tot een hel. Ze willen de hanen dan ook weg. Het probleem? De eigenaar van de hanen zit, zoals zijn hanen, in de gevangenis.

Edith Everaert baat al jaren Bed & Breakfast Jo-Li uit, aan de Ganzenbroekstraat in Diepenbeek. Haar tuin mondt uit op een stukje waardevol natuurgebied. “Natuurpunt wil de grond achter me wel kopen”, weet Edith. “Maar de eigenaars, de broers en zussen die de grond hebben geërfd, zijn het niet eens over de verdeling. Daarom blijft het stuk onverkocht liggen.”

Een van de eigenaars heeft een passie voor hanen, en heeft een tiental aparte hokken op het stuk grond neergepoot. “Volgens de dierenpolitie zijn ze net groot genoeg om legaal te zijn”, zegt Eric, Ediths echtgenoot. “Het probleem is dat die hanen de hele dag om ter luidste kraaien. We slapen met de ramen dicht en met oordopjes. Maar dan nog worden we om 4 à 5 uur wakker gekraaid. Het eerste wat ik dan doe, is de radio aanzetten om dat gekraai te overstemmen. Overal zetten we muziek op. Buiten eten met het gezin, dat kan niet meer, of we doen het met oortjes in. Knettergek word je van die hanen.”

"De politie, die vinden dat normaal", vertelt Eric nog. "We hebben agenten die komen hier en zeggen: 'Strooi er rattenvergif, dan is het opgelost.' Een andere politieagent die zegt: 'Laad ze op, en gooi ze 20 kilometer verder weer uit uw auto.'"

Het hele artikel leest u maandag in Het Belang van Limburg.

De adviezen van advocaten, drie stuks, kan u lezen in onderstaande pdf's:

Deel 1Deel 2Deel 3

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio