Limburgse tuinexperte verklaart: “Urine is goede meststof voor je bloemen en planten”

Print
Limburgse tuinexperte verklaart: “Urine is goede meststof voor je bloemen en planten”

Foto: BERT DE DEKEN

Wie volgende week de boekenwinkel binnenstapt zal daar een opvallend exemplaar terugvinden. In ‘L’urine, de l’or liquide au jardin’ beweert de Belg Renaud de Looze namelijk dat plassen in je tuin de ideale manier is om je planten en je gazon te bemesten. Maar klopt dat wel? Wij trokken naar de Limburgse tuinexperte en TVL-gezicht Eef Coolen.

Het principe volgens de Looze is simpel: urine zou de plantengroei stimuleren, waardoor je tuin floreert als nooit tevoren. “Urine als meststof in de tuin gebruiken kan inderdaad”, bevestigt Eef Coolen. “In urine zitten stoffen die ook in kunstmest zitten, zoals bijvoorbeeld kalium, fosfor, stikstof enzovoort. In plaats van kunstmest zou je in principe dus ook gewoon je eigen urine kunnen gebruiken.”

“Al zijn er wel enkele voorwaarden. Het moet verse urine zijn. Je moet het verdunnen, 1 deel urine op 10 delen water, en je kan het niet gebruiken als je bepaalde medicatie of de pil slikt. Die bestanddelen zijn namelijk ook terug te vinden in je urine en zijn soms echt niet goed voor de groei van je planten.” De Looze voegt daar nog aan toe dat je best een tussenperiode van 15 dagen laat tussen het bemesten van je planten met urine, kwestie van de planten of het gras niet te verbranden.