Studierichtingen kantoor en verkoop verdwijnen

Print
Studierichtingen kantoor en verkoop verdwijnen

Ook de Provinciale Handelsschool in Hasselt zal zich moeten aanpassen aan de nieuwe studierichtingen. Foto: Serge Minten

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stelt voor om 30 van de 124 richtingen in de derde graad van het secundair onderwijs te schrappen. De meeste richtingen zullen opgeslokt worden door andere, maar richtingen als kantoor en verkoop met weinig uitzicht verdwijnen. Ook handel en toerisme zullen hun leerplannen moeten aanpassen.

Alle richtingen zijn al eerder gescreend op wat ze in de praktijk opleveren. Elke richting krijgt een label dat de aansluiting op voortstuderen of werken duidelijk weergeeft. Het label ‘doorstroom’ moet leiden tot een academische of professionele bachelor, ‘arbeidsmarkt’ moet echt werk opleveren en daarnaast heb je nog een combinatie van die twee. TSO Autotechniek krijgt bijvoorbeeld een gecombineerd label en moet binnenkort dus voorbereiden op hoger onderwijs.

De richtingen die niet in deze nieuwe indeling zitten, worden versmolten met andere. Maar sommigen verdwijnen ook. Zoals de BSO-richtingen kantoor (27 scholen in Limburg) en verkoop (14 scholen) die in Limburg alleen al goed zijn voor 1.809 leerlingen. In de plaats komt er ‘organisatie-ondersteuning’ waarbij de focus ligt op onthaal, helpdesk en polyvalente administratie. Handel (1.411 leerlingen) en toerisme (294 leerlingen) krijgen nieuwe leerplannen die deel uitmaken van het domein ‘economie en organisatie’. 

Lees alles over de hervorming in Het Belang van Limburg van vrijdag 3 juni.