© REUTERS

© EPA

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

“Vliegtuig Egyptair maakte drie noodlandingen in 24 uur voor crash”

Het neergestorte vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Egyptair heeft in de 24 uur voorafgaand aan de crash drie noodlandingen moeten maken. Dat melden verschillende Franse media. Het Egyptisch comité dat het onderzoek naar de crash leidt, ontkent die beweringen.

nadb

Naar verluidt moest de Airbus 320 drie keer kort na het opstijgen, vanop drie verschillende luchthavens, terugkeren nadat waarschuwingssystemen melding hadden gemaakt van onregelmatigheden aan boord.

Na de noodlandingen werd het toestel telkens gecontroleerd, maar bij die controles werd het probleem nooit gevonden.

“We weten nog steeds niet wat er gebeurd is aan boord van het toestel, maar het is niet normaal dat het vliegtuig meerdere malen moest terugkeren na een technisch defect zonder dat er iets gevonden werd”, zegt luchtvaartexpert Jean-Paul Troadec aan France 3.

Troadec benadrukt bovendien dat de alarmsignalen van het zogenaamde Acars-systeem automatisch afgaan wanneer er een technisch probleem is. In een normale situatie doet het systeem helemaal niets.

Zwarte dozen

Vlucht MS804 van Egyptair stortte op 19 mei neer boven de Middellandse Zee. Alle 66 passagiers kwamen om het leven, onder wie ook een Belg.

Twee weken na de crash is nog niet duidelijk waarom het vliegtuig neergestort is. Mogelijk kunnen de zwarte dozen meer uitsluitsel geven over de oorzaak. Die zwarte dozen zijn nog niet gevonden, maar een Frans marineschip zou woensdag een signaal opgepikt hebben.

MEER OVER DE VLIEGTUIGCRASH »