Hugo Broos strandt op enkele minuten van stunt tegen Frankrijk

Print
Hugo Broos strandt op enkele minuten van stunt tegen Frankrijk

Foto: Photo News

Onze landgenoot Hugo Broos heeft als bondscoach van Kameroen net geen prestigieus gelijkspel kunnen halen tegen Frankrijk, het gastland voor het EK. In een geanimeerde match met defensief geklungel aan beide kanten leken De Ontembare Leeuwen 2-2 gelijk te zullen spelen, tot een fenomenale vrije trap van Dimitri Payet in blessuretijd er anders over besliste.

Ook gastland Frankrijk is aan zijn laatste rechte lijn richting het EK begonnen. In Nantes sparde het tegen Kameroen, dat met bondscoach Hugo Broos een Belg aan het roer heeft staan. Al maakte die er vooraf wel geen geheim van dat hij liever was thuisgebleven. “Ik zat nog niet bij Kameroen toen deze match geregeld werd, want hier zou ik nooit mijn akkoord voor hebben gegeven”, zei hij. Kameroen speelt... vrijdag, nauwelijks vier dagen na de confrontatie met Frankrijk, immers een kwalificatieduel in en tegen Mauritanië voor de Afrika Cup 2017. Reden genoeg voor Broos om een paar sterkhouders te sparen.

Standard-middenvelder Eyong Enoh begon in de basis bij De Ontembare Leeuwen, maar de eerste zet was voor Frankrijk, waar Bayern München-talent Kingsley Coman indruk maakte. De snelle 19-jarige vleugelspeler ontdeed zich op links van zijn bewaker en legde gepast terug, Blaise Matuidi volleyde het leer tegen de touwen. Lang konden de Fransen echter niet genieten van hun voorsprong. Nyom haalde de achterlijn en gaf de ideale voorzet voor Porto-spits Vincent Aboubakar, die de 1-1 in doel liep.

Verdedigend geklungel blijft maar doorgaan

Op slag van rust was het echter weer aan het thuisland, met dank aan een niet zo oplettende bezoekende defensie. Paul Pogba dolde met zijn mannetje en zag hoe Olivier Giroud zomaar mocht weglopen in de rug van zijn verdediger. De spits van Arsenal nam de voorzet van Pogba in één tijd op de slof: 2-1. Ook na rust stond de verdediging van Kameroen op lemen voeten. Een fausse queue achterin zorgde ervoor dat Giroud nog eens richting doelman Ondoa kon, maar dit keer trok de keeper van Kameroen aan het langste eind.

De ontnuchtering voor de Fransen, die toch allesbehalve indrukwekkend speelden, leek enkele minuten voor tijd te volgen na dra-ma-tisch verdedigen op een doeltrap van Ondoa. Eén verdediger ging schlemielig onder de bal door, de volgende liet zich kinderlijk aftroeven in het duel en de laatste stapte compleet verkeerd in. Resultaat: Choupo-Moting op assist van Abang helemaal alleen voor doel. De invaller van Schalke 04 mocht de gelijkmaker rustig wegleggen. Frankrijk was klaar voor een blamage tegen het B-team van Kameroen, maar een fenomenale vrije trap van Dimitri Payet besliste daar anders over. In zijn gekende stijl krulde de middenvelder van West Ham de bal via de verste paal in de winkelhaak. Broos strandde op minuten van een stunt.

De troepen van Didier Deschamps werken zaterdag nog een laatste voorbereidingswedstrijd af tegen Schotland. Het EK wordt op 10 juni geopend met een duel tussen Frankrijk en Roemenië. In hun poule nemen de Fransen het daarna op tegen Albanië (15 juni) en Zwitserland (19 juni).