VIDEO. Water van de Demer stijgt ruim anderhalve meter

Print
Bilzen - De enorme stortbuien die zondag en ook maandagmiddag over Bilzen trokken hebben gezorgd voor plaatselijk 35 liter per kubieke meter. Daardoor steeg ook het water van de regenrivier de Demer peilsnel.

Aan de Pijpenpoort zorgde het kolkende water in de rivierbedding voor heel wat bekijks. “Normaal is er een doorstroming van 0,5 kuub water per seconde, nu was er een doorstroming van bijna 9 kuub. In de Demer staat het water normaal 30 centimeter hoog. De stortbuien hebben gezorgd dat het waterpeil snel steeg tot 150 centimeter.”, verduidelijkt milieuambtenaar Filip Konings.

In het centrum van Bilzen kon die hoge waterstand duidelijk afgelezen worden aan het standbeeld van het wasvrouwtje dat in het midden van de rivier staat. Maandagmiddag steeg het water bijna tot aan haar lippen. “Gelukkig wordt er een drogere periode voorspelt. Nog meer hemelwater en de Demer zou op enkele plaatsen wellicht buiten haar oevers treden. Gelukkig hebben de eerdere werken aan de doortocht van de Demer in Bilzen goed resultaat opgeleverd. De vernieuwde bedding zorgt voor een vlotte vloei in de waterstroom. Al het slib is eruit en er is ook de knijpduiker aan de Meershovenmolen is verwijderd.”, aldus Konings. Het hoge water aan het ondergedompelde wasvrouwtje leverde alvast leuke kiekjes op. 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio