Pendelaars kunnen compensatie aanvragen voor wilde staking

Print
Pendelaars kunnen compensatie aanvragen voor wilde staking

Foto: BELGA

Heel wat pendelaars hebben lange vertragingen opgelopen of konden zelfs geen trein nemen de voorbije dagen. Ze kunnen in sommige gevallen een aardige cent recupereren via de compensatieregeling van de NMBS. Dat zal wellicht vooral voor pendelaars uit Wallonië het geval zijn.

De compensatieregeling voor vertragingen geldt normaal gezien maar onder bepaalde voorwaarden tijdens stakingen. Maar de staking die woensdagavond begon, was niet aangekondigd. Dat maakt dat de regeling volledig geldt. Reizigers die meer dan 60 minuten vertraging opliepen of van wie de trein was afgeschaft, kunnen binnen de 15 dagen een compensatie aanvragen. Die wordt uitbetaald in waardebonnen of via een overschrijving, als dat verzocht werd.

De onaangekondigde staking duurt al vijf dagen. Wie elke dag met een vertraging van minstens 60 minuten of helemaal geen trein te maken kreeg tijdens heen- én terugreis, kan een compensatie aanvragen voor tien trajecten van 3,83 euro, of samengeteld 38,3 euro. De compensatie gaat volledig naar de werknemer, ook al betaalt de werkgever het belangrijkste stuk van het abonnement.

Ook andere biljetten en passen dan de trajecttreinkaart kunnen in aanmerking komen voor een compensatie. De reiziger kan de regeling raadplegen op de website van de NMBS en daar ook zijn aanvraag indienen.

Aangekondigde staking

Omdat ze op tijd werd aangekondigd, valt de staking van dinsdag overigens buiten de compensatieregeling, behalve voor wie zijn ticket of abonnement vóór het moment van de aankondiging aankocht. Die aankondiging dateert van 20 mei.