WK gemist door schorsing, maar nu wordt Rode Duivel alsnog vrijgesproken voor omkoping

Print
WK gemist door schorsing, maar nu wordt Rode Duivel alsnog vrijgesproken voor omkoping

Foto: Photo News

Doelman Jean-François Gillet is één van de 13 personen die door de rechtbank van Bari vrijgesproken is in het Italiaanse omkoopschandaal ‘Calcioscommesse’. Dat melden Italiaanse media maandag. Vijf aangeklaagden kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes tot 18 maanden.

De 36-jarige Gillet, die zich momenteel met de Rode Duivels voorbereid op het EK in Frankrijk, werd vrijgesproken van sportieve fraude. "Eindelijk", aldus bondscoach Wilmots. "Dat is zowel voor hem als voor zijn naasten en familie een enorme opluchting, dit is heel goed nieuws. Ik ben heel blij voor hem. Het heeft lang geduurd, maar zijn naam is eindelijk gezuiverd", opperde de bondscoach. "Het gaat hier om eerlijkheid". 

De feiten deden zich voor toen hij nog doelman was bij Bari, in de Serie B. De verdachte wedstrijden betreffen de duels Bari-Treviso 0-1 (mei 2008) en Salernitana-Bari 3-2 (mei 2009). Die wedstrijden werden omgekocht voor een bedrag van 220.000 euro.

De huidige nummer drie bij de Rode Duivels werd in juli 2013 voor drie jaar en zeven maanden geschorst. Uiteindelijk werd zijn schorsing door het Italiaans Sporttribunaal (TNAS) teruggebracht tot 13 maanden (zeven maanden voor sportieve ongeregeldheden en zes voor het niet aangeven van omkoping). Door de schorsing miste Gillet het WK in Brazilië.

Het Italiaanse Catania leende Gillet afgelopen seizoen uit aan KV Mechelen. Verwacht wordt dat hij volgend seizoen opnieuw tussen de palen staat bij zijn ex-club Standard.