UCI onderzoekt valpartij in Baloise Belgium Tour: “Al te veel incidenten gezien met motoren”

Print
UCI onderzoekt valpartij in Baloise Belgium Tour: “Al te veel incidenten gezien met motoren”

Foto: HBVL

De Internationale Wielerunie (UCI) onderzoekt, samen met de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB), de zware valpartij van zaterdag in de voorlaatste etappe van de Baloise Belgium Tour. Dat meldde de UCI maandag.

Bij de valpartij waren twee motoren betrokken. Stig Broeckx (Lotto-Soudal) liep daarbij bloedingen in de hersenen op en ligt in een niet-kunstmatige comateuze toestand.

De UCI heeft recent nieuwe regels in het leven geroepen over het rijgedrag van een auto- of motorbestuurder in koers. De Internationale Wielerunie zal nu nagaan in hoeverre het reglement is nageleefd in de Baloise Belgium Tour.

Momenteel legt de UCI de laatste hand aan een aangepast reglement over veiligheid bij het wielrennen. Daarbij is voorzien in regels die het aantal toegelaten voertuigen in koers beperken en die de positie van die voertuigen bepalen op bepaalde momenten. Verder bestudeert de UCI de grootte en het gewicht van motoren en de gevolgen daarvan voor de veiligheid.

“Veiligheid is absoluut een essentiële kwestie voor de UCI en haar stakeholders”, verklaarde UCI-voorzitter Brian Cookson. “Het is cruciaal dat we er alles aan doen de renners te behoeden voor onnodige risico’s. We hebben te veel incidenten gezien met motoren, en dat is de reden dat we onlangs nieuwe regels hebben aanvaard. Nu zijn onze gedachten bij Stig Broeckx, zijn familie, vrienden en ploeggenoten van Lotto-Soudal.”