Spoortop wil “vermaning en premie afnemen” voor wilde stakers

Print
Spoortop wil “vermaning en premie afnemen” voor wilde stakers

Foto: Mediahuis

De afgevaardigd bestuurders van de spoorbedrijven HR Rail, NMBS en Infrabel stellen voor om de wilde stakers te bestraffen met “een strenge vermaning en een afhouding van de premies van 12,5 euro”. De directiecomités nemen ten laatste dinsdag een beslissing. Dat meldt HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, maandagavond.

De spoorbonden hadden maandag al aangekondigd dat de directies de sancties voor de wilde stakers wilden activeren. Dat zeiden ze na afloop van een nieuw vruchteloos overleg in het kredietdagendossier. Een omzendbrief over een vermindering van de kredietdagen lag aan de basis van de wilde staking die vorige woensdag begon.

De spoordirecties bevestigen dat ze sancties voorstellen. “Het voorstel ligt in lijn van vorige sancties, dat wil zeggen een strenge vermaning en een afhouding van de premies van 12,5 euro”, zo staat in een persbericht. De vermaning is een nota in het dossier van de werknemer, de premieafhouding omvat een eenmalige vermindering van de productiepremie die spoorlui krijgen. De premie zou in dit geval verminderd worden met 12,5 euro per dag dat de werknemer staakte (onwettig afwezig was dus).

De directiecomités van de spoorbedrijven moeten zich nog uitspreken over het voorstel van de CEO’s. Vakbonden en directie kwamen eerder in een protocol strikte regels overeen over onaangekondigde stakingen. Daarin zijn die sancties opgenomen. De bonden hadden echter in het kader van de onderhandelingen over de kredietdagen gevraagd om geen sancties te treffen.

In het kredietdagendossier werd maandag geen vooruitgang geboekt. De bonden lieten de directies weten dat hun achterban niet akkoord ging met de voorwaarden die de directies oplegden in ruil voor de intrekking van de omzendbrief.

Een akkoord bleek onmogelijk, zegt HR Rail. “Na maanden van formeel en informeel overleg eisen de syndicale organisaties dat deze maatregel wordt ingetrokken en er vanaf tabula rasa wordt onderhandeld”, zegt het in een persbericht. “Een constructief tegenvoorstel werd niet geformuleerd.”

Woensdagochtend om 08.00 uur komen spoordirecties en bonden opnieuw samen.