Vier van de zes cipiersvakbonden ondertekenen akkoord met minister Geens

Print
Vier van de zes cipiersvakbonden ondertekenen akkoord met minister Geens

Foto: BELGA

De Vlaamse vakbonden ACV, ACOD en VSOA en de Franstalige liberale SLFP aanvaarden het voorstel van minister Geens. CGSP en CSC niet, zegt de minister.

Minister Geens maakte op een persconferentie vanavond bekend dat hij van plan is zijn sociaal akkoord over de gevangenissen door te voeren. Hij beroept zich daarvoor op het feit dat vier van de zes vakbonden in ons land (de drie Vlaamse en de liberale franstalige) het voorakkoord vandaag hebben ondertekend. “Ik heb veel geduld maar na vijf weken moest ik het proces sluiten”, aldus Geens.

De minister betreurt dat de socialistische en de christelijke vakbond het akkoord nog niet hebben ondertekend. “Maar de deur blijft openstaan”, zegt hij. “Ik heb op menselijk vlak geen enkel probleem met hun vertegenwoordigers”.

Franstaligen verwerpen akkoord

Nochtans hadden Franstalige cipiers massaal tegen het voorstel van Geens gestemd . “Het akkoord is met een gemiddelde van 97 procent verworpen”, zei Michel Jacobs federaal secretaris van het socialistische CGSP eerder op de dag. “Ik hoop dat minister Geens me woensdag uitnodigt en dat hij met andere voorstellen komt, want duidelijker dan dit kan het signaal niet zijn, denk ik”. Tijdens de stemming in Sint-Gillis werd de sfeer zelfs agressief tegenover de Vlaamse vakbondsleiders. "De cipiers trokken mijn jas uit en spuwden me in het gezicht", getuigt een kopman van het ACV.

Minister Geens betreurt dat de socialistische en de christelijke vakbond het akkoord nog niet hebben ondertekend. “Maar de deur blijft openstaan”, zegt hij. “Ik heb op menselijk vlak geen enkel probleem met hun vertegenwoordigers.”

Poetsen

In de gevangenissen waar de staking nog wordt voortgezet, zal een cateringbedrijf drie maaltijden per dag voorzien. “Op die manier komt er voor het personeel dat zich tot nu toe bezighield met de maaltijden tijd vrij om de gevangenissen eens goed te poetsen en proper te maken”, verklaarde Geens.