Infrabel dient klacht in tegen auteur sabotagepamflet

Print
Infrabel dient klacht in tegen auteur sabotagepamflet

Foto: rr

Spoornetbeheerder Infrabel heeft klacht ingediend tegen de man die op de sociale media een pamflet gepost heeft met de oproep om het spoor te saboteren en een uitleg hoe dit moet. Dat meldt Infrabel maandag.

Het Facebook-pamflet dat vrijdag gepost werd, is van de hand van Peter Terryn, een man die bekendstaat als anarchist. Het pamflet heeft een omstandige titel/aanhef: “Vanaf 31 mei: algemene staking. De staking is van onbepaalde duur, tot de val van de regering. Deze regering moet weg, nu! Wat kan je zelf doen? Spoorwegen en treinen blokkeren.”

Infrabel ondernam inmiddels stappen tegen de auteur. “We nemen dit heel serieus. Dit is een inbreuk op de spoorveiligheid waarvoor wij als spoornetbeheerder instaan. Als dit gepost wordt op de sociale media, kan dit absoluut niet door de beugel”, reageert Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. “We hebben contact opgenomen met de spoorwegpolitie en klacht ingediend.” Infrabel nam bovendien ook contact op met de procureur en/of parket, voegt Petit toe. “Dit is absoluut meer dan een brug te ver. Dit gaat tegen alle wetten van de spoorveiligheid in.”

Bij de spoorstakingen van eind vorig jaar was er ook sprake van sabotage-acties. Ook toen diende Infrabel klacht in.

Peter Terryn noemt zichzelf via zijn facebookprofiel ‘minister van agitatie’. Hij is bijvoorbeeld actief rond de vluchtelingenproblematiek. De linkse partij PVDA ontkent formeel dat de man lid is van de partij en keurt dergelijke acties af. “We blijven ver weg van dit soort anarchistische oproepen, voor ons kan dat absoluut niet. Daar distantiëren wij ons totaal van. De spoorwegen worden al genoeg gesaboteerd door de regering en besparingen”, laat PVDA-voorzitter Peter Mertens weten.