Zoveelste tegenvaller: Lombaerts en Boyata out voor EK, Wilmots moet debutant oproepen

Print
Vandaag heeft de verdediging van de Rode Duivels nog maar eens twee uppercuts gekregen. Nicolas Lombaerts, de ervaren verdediger van Zenit Sint-Petersburg, haalt het EK niet en ook zijn collega achterin Dedryck Boyata moet hoogstwaarschijnlijk verstek laten gaan. Zij kampen allebei met een hamstringblessure. Daardoor moest bondscoach Marc Wilmots één dag voor het doorgeven van de definitieve selectie nog Genk-verdediger Christian Kabasele oproepen. Voor hem is het meteen de allereerste selectie als Rode Duivel.

De Rode Duivels zijn maandagnamiddag aan het derde en laatste deel van hun voorbereiding op het EK voetbal in Frankrijk begonnen. Heel veel goed nieuws viel daar echter niet te melden. Eerst herviel Dedryck Boyata in de hamstringblessure die hem de voorbije weken al parten speelde. Hij droop teleurgesteld, met het shirt over het hoofd getrokken, af. De verdediger van Celtic Glasgow ziet hoogstwaarschijnlijk het EK aan zijn neus voorbijgaan. "Dedryck is nu naar het ziekenhuis, maar over zijn naam kunnen we helaas ook een kruis maken. Ik ben geen dokter, maar volgens ons is het een scheurtje op een vorig scheurtje. Dedryck mist dus het EK", verduidelijkte de bondscoach, die in zijn verdediging eerder ook al Vincent Kompany en Bjorn Engels zag afhaken.

Daarna bleek dat Nicolas Lombaerts één dag voordat de definitieve selectie aan de Europese voetbalbond UEFA moet worden doorgegeven niet fit genoeg is om het EK te spelen. Wilmots reageerde door Genk-verdediger Christian Kabasele bij de selectie te halen. De debutant zit zo zeker bij de 23 namen die Wilmots morgen zal doorgeven aan de Europese voetbalbond UEFA. Ook Laurent Ciman, normaal gezien eerste afvaller, gaat dus zeker mee naar Frankrijk.

Nicolas Lombaerts blijft wel bij de groep van 23, al zal hij niet in de officiële selectie worden opgenomen. "Nicolas staat niet op de lijst van 23 spelers die ik morgen naar de Europese Voetbalbond moet doorsturen, maar gaat als 24e man wel mee naar Frankrijk. Als er zich nog iemand van de fitte verdedigers blesseert en als Nicolas zelf fit geraakt, kan ik alsnog op hem een beroep doen", aldus Wilmots. Thomas Meunier en Mousa Dembélé kampen ook allebei nog met blessures, maar zouden wèl fit raken tegen de start van het EK. Voor Meunier wordt er gerekend op een afwezigheid van nog een dikke week, Dembélé zal nog een week out zijn. Met Radja Nainggolan gaat het al beter. De middenvelder zal voor de oefenmatch woensdag tegen Finland veiligheidshalve nog niet in actie komen. Hij maakt zijn rentree in de uitzwaaimatch tegen Noorwegen.

Met Carrasco is laatste Duivel aangekomen bij selectie

 Zeventien veldspelers en de drie doelmannen deden in Genk aan een open training mee. Thomas Meunier (dij), Nicolas Lombaerts (hamstrings) en Mousa Dembélé (kuit) bleven aan de kant, Yannick Carrasco (op loopschoenen) - zaterdag nog spelend én scorend in de Champions League-finale - warmde wel mee op maar hield het daarna bij rondjes lopen. Hij sloot maandag als laatste aan bij de groep, de selectie is nu volledig (al moet er nog wel één Duivel als 24e man afvallen).  Boyata herviel tijdens de training in zijn hamstringblessure.

Dinsdag oefent de selectie van Marc Wilmots opnieuw in Genk, woensdag sparren ze in het Koning Boudewijnstadion tegen Finland (20u45). Donderdag, vrijdag en zaterdag volgen nieuwe oefensessies op Limburgse bodem, zondag is er de uitzwaaiwedstrijd in Brussel tegen Noorwegen (18u). Op dinsdag 7 juni reist de selectie af naar Bordeaux, op 13 juni (in Lyon) volgt hun eerste groepswedstrijd tegen Italië.