David Dehenauw: “Niet uitzonderlijk veel regenval”

Print
David Dehenauw: “Niet uitzonderlijk veel regenval”

Foto: VTM

Retie / Deurne / Sint-Katelijne-Waver -

Op verscheidene plaatsen in Vlaanderen heeft het maandag tussen 8 en 14 uur erg veel geregend, maar de hoeveelheden zijn niet uitzonderlijk. Dat zegt weerman David Dehenauw van het KMI aan Belga.

“In Retie viel 42 liter per vierkante meter, gevolgd door Deurne met 36 en Kleine Brogel met 33 liter. Sint-Katelijne-Waver en Schaffen vervolledigen de top 5 met respectievelijk 22 en 20 liter.” De hoeveelheden zijn volgens Dehenauw groot, maar daarom niet uitzonderlijk. “42 liter is uiteraard veel, maar dat maken we elk jaar enkele keren mee.”

Volgens weerman Frank Deboosere ligt een lange, droge periode aan de basis van de wateroverlast van de afgelopen dagen. “Tussen 11 en 20 mei viel er amper regen. Het was zelfs één van de droogste periodes in 100 jaar. Daardoor is de bodem hard geworden. Als er dan veel regen valt, kan de bodem dat water niet snel genoeg opnemen.”

Het hevige stormweer van de afgelopen dagen is volgens de weerman niet nieuw voor deze tijd van het jaar. “We hebben dit al vaker meegemaakt”, aldus Deboosere. “Vorig jaar was het bijvoorbeeld ook zo. In de toekomst zou het wel kunnen dat we dat, statistisch gezien, meer gaan krijgen. Maar met statistieken moet je voorzichtig zijn”, zegt Deboosere. “Binnen enkele decennia zouden die situaties zich dus gemiddeld gesproken wel vaker kunnen voordoen. Dat komt deels door de klimaatopwarming.”

Nu wordt het van het oosten uit droger, maar in het westen van het land blijft het regenen. “Dinsdag hebben we het ergste gehad. Dan krijgen we nog enkele buien.”