Man ziet echtgenote in zijn armen sterven op Mount Everest

Print
Man ziet echtgenote in zijn armen sterven op Mount Everest

Robert Gropel verloor zijn vrouw op de Mount Everest. Foto: AP

De Australische universiteitsprofessor Maria Strydom (34) en haar man Robert Gropel hadden één doel samen: op alle continenten de hoogste berg beklimmen. Bij de Mount Everest ging het enkele dagen geleden echter mis. In de buurt van de top kreeg Strydom last van hoogteziekte. Ze liet haar man nog alleen naar de top gaan om dan samen de afdaling aan te vatten, maar Strydom overleed even later in zijn armen.

Een kwartiertje. Langer was het Australische koppel op 20 mei niet meer verwijderd van de top toen Maria Strydom, professor aan de Monash Universiteit, plots last kreeg van hoogteziekte. Aanvankelijk leek het echter niet zo erg en besloot ze gewoon even te rusten. Ondertussen zou haar echtgenoot naar de top gaan.

“Ik vroeg haar nog of ze het niet erg vond dat ik alleen voortging”, aldus Gropel, een dierenarts van beroep. “Ik mocht, zei ze. Ze zou daar op mij blijven wachten. Ik zou niet langer dan een half uurtje weg zijn.”

“Toen ik uiteindelijk de top bereikte, betekende het niets voor mij. Omdat zij niet bij me was. Ik ben meteen opnieuw naar beneden gegaan.”

“Natuurlijk geef ik mezelf de schuld”

De twee begonnen dan samen aan de afdaling, maar Strydom kon nog moeilijk stappen en had ook ademhalingsproblemen. Door de medicatie en extra zuurstof die de sherpa’s hadden gebracht, ging het even ietsje beter. Tot ze plots in elkaar zakte. Er is nog geprobeerd om haar te reanimeren, maar alle hulp kon niet meer baten.

“Ik ben haar echtgenoot. Het was mijn job om haar te beschermen en haar weer mee naar huis te krijgen. Natuurlijk geef ik mezelf de schuld”, aldus Gropel. “Ik kan nog altijd niet naar een foto van haar kijken. Het breekt mijn hart.”

“Veganisten zijn tot alles in staat”

Strydom en Gropel waren veganisten die vastbesloten waren om op elk continent de hoogste berg te beklimmen. “We willen bewijzen dat veganisten tot alles en nog meer in staat zijn”, zei Strydom nog in maart.