Fit & Gezond

Opgepast: dit kan er misgaan tijdens het schoonmaken van je BBQ-grill

Print
Opgepast: dit kan er misgaan tijdens het schoonmaken van je BBQ-grill

Foto: Shutterstock

De grill na elke barbecue schoonmaken met een staalborstel is voorbeeldig maar uit een nieuw onderzoek aan de School of Medicine, een departement van de Universiteit van Missouri, blijkt dat het gevaarlijker kan zijn dan je denkt.

Hoewel je denk dat je goed bezig bent, kan je tijdens het schoonmaken van je grill jezelf en anderen in gevaar brengen. Als ‘haartjes’ van deze borstels loskomen, kunnen ze in het toestel vallen en tijdens een volgende barbecue in het eten terechtkomen. Je hebt er wellicht geen tekeningetje bij nodig: de stukjes staal kunnen dus ook in je mond belanden en inwendige verwondingen veroorzaken.

“De harde haartjes kunnen vast komen te zitten in de slokdarm, maag, de amandelen of de darm. In het ergste geval raken de haartjes klem in de wand van de darm. Zo kunnen ze uit de darm migreren en verdere, interne schade aanrichten”, zegt onderzoeker en professor otorinolaryngologie David Chang. Aan de hand van data ontdekte hij, samen met zijn team, dat er sinds 2002 maar liefst 1.698 ongevallen met staalborstels zijn gebeurd.

“Veel dokters zijn zich niet bewust van dit probleem. Een gevolg hiervan is dat ze de juiste tests niet kunnen uitvoeren en het dus ook moeilijker is om de juiste diagnose te stellen.” Volgens de vorsers is het risico om zo’n letsels eenvoudig te voorkomen. De borstel voor het schoonmaken controleren op loszittende haartjes, de grill na het schoonmaken grondig inspecteren op haartjes, erover wrijven met een zachte borstel of, nog makkelijker, geen staalborstel maar een exemplaar met nylon haartjes gebruiken.

Niet te missen