Junckers bezoek aan Rusland zorgt voor opschudding

Print
Junckers bezoek aan Rusland zorgt voor opschudding

Foto: AP

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil op 16 juni een economisch forum in Sint-Petersburg bijwonen, zo heeft zijn woordvoerder maandag aangekondigd.

Juncker zal in Sint-Petersburg allicht spreken met de Russische president Vladimir Poetin, enkele weken vooraleer de Europeanen moeten beslissen of ze de sancties tegen Moskou handhaven.

De Europees Commissievoorzitter zal naar eigen zeggen van de gelegenheid gebruikmaken om het Europese standpunt over de huidige relaties te delen met de Russische leiders en een breder publiek, zo kondigde de woordvoerder van Juncker aan. Ook Poetin wordt in de Russische grootstad verwacht en volgens zijn woordvoerder is het dan ook aannemelijk dat beide leiders elkaar zullen ontmoeten.

De Europese Unie beslist tegen eind juni of ze haar economische sancties tegen Rusland gaat verlengen. Die sancties, die eind juli verstrijken, werden in 2014 uitgevaardigd uit protest tegen Russische inmenging in het conflict in Oekraïne. Als tegenzet voerde Moskou een invoerverbod in op landbouwproducten uit Europa.