Vakantie

Unesco slaat alarm: werelderfgoed in gevaar

Print
Unesco slaat alarm: werelderfgoed in gevaar

De klimaatopwarming brengt werelderfgoedsites over heel de wereld in gevaar. Dat staat zwart op wit in een recent rapport van de Unesco dat tot stand kwam in samenwerking met VN-milieuorganisatie Unep en de Union of Concerned Scientists.

In het bewuste rapport staat dat 31 culture plaatsen op de Werelderfgoedlijst in 29 landen kwetsbaarder worden door de klimaatopwarming. Onder meer Venetië, de Galapagos Eilanden, het Vrijheidsbeeld, Great Barrier Reef en Stonehenge lopen een hoog risico om voorgoed ten onder te gaan aan de gevolgen van stijgende temperaturen, de stijgende zeespiegel, droogte en smeltende gletsjers.

Ook Paaseiland is een van de sites met cultureel erfgoed die de status dreigt te verliezen. “Sommige beelden kunnen door kusterosie in zee terechtkomen”, schrijft hoofdauteur van het rapport Adam Markham.

Schadelijk toerisme

De klimaatopwarming kan ook nefaste gevolgen hebben voor het toerisme op deze plaatsen. “Toerisme leidt tot economische ontwikkeling van een plek en heeft zowel financiële en sociale voordelen. In Nepal en Oeganda zijn de inkomsten uit de toeristische sector levensbelangrijk”, staat er. Toch leidt dat toerisme niet altijd tot een succesverhaal, integendeel. “Ongeplande toeristische ontwikkelingen en massatoerisme kunnen in het nadeel spelen wat de betreft klimaatverandering. Mechtild Rössler, hoofd van het Unesco World Heritage Center, roept dan ook op om toerisme beter te begrijpen en op te volgen. Hij stipt ook aan dat de afspraken vanop de Parijse klimaattop strikt moeten opgevolgd worden.

Unesco slaat alarm: werelderfgoed in gevaar

Industriële bedreiging

Naast de klimaatverandering is er nog een andere bedreiging voor Werelderfgoedsites: de oliebranche. In maart toonde een studie van het WWF aan dat 114 van de in totaal 229 Werelderfgoedsites in de natuur een hoog risico lopen om te sneuvelen door olie- en gaswinning, houtkap en de mijnbouw.

“De noodzaak om te handelen is zowel dringend en helder. We moeten de uitstoot van broeikasgassen verminderen, terwijl we financiële middelen verstrekken die nodig zijn om de veerkracht van werelderfgoed op lange termijn te verzekeren.

Unesco slaat alarm: werelderfgoed in gevaar

Via deze link kan je het volledige rapport inkijken.

Externe links

Niet te missen