Cipiers zeggen massaal ‘neen’ tegen Geens

Print
De overgrote meerderheid van de Waalse en Brusselse cipiers keurt het protocolakkoord met minister Geens af. Er is in de Waalse gevangenissen amper een gevangenisbewaker te vinden die het voorstel goedkeurt.

In de gevangenis van Vorst, waar sinds 25 april gestaakt wordt, verwerpt een grote meerderheid de voorstellen van minister Koen Geens. 83 procent van de cipiers stemde tegen het protocolakkoord en voor het verderzetten van de staking.

Vooral de beslissing om de stakende cipiers niet het mimimumloon toe te kennen, maar nul euro uit te betalen, zit de stakers dwars, zegt Cosimo Agostino van de socialistische vakbond CGSP. “Het protocolakkoord is helemaal verworpen. Wij zouden extra personeel krijgen, maar de besparingen gaan voort. De mensen willen zich in 2018 niet in dezelfde situatie terugvinden”.

Ook in Sint-Gillis hebben de cipiers tegen het akkoord gestemd.

Vier tegenstemmen

De cipiers van de gevangenis van Namen hebben maandagochtend het protocolakkoord verworpen dat vorige week afgesloten werd door minister van Justitie Koen Geens, na verschillende vergaderingen met de vakbonden.

De cipiers van de gevangenis van Namen gingen vroeger dan voorzien stemmen. “Gezien de slechte weersomstandigheden wilden de cipiers niet wachten tot 13.00 uur”, aldus Xavier Crefcoeur, afgevaardigde van de christelijke vakbond.

Van de 80 mensen die hun stem uitbrachten, wezen er 76 het protocolakkoord af. “Vier stemden voor omdat ze het werk willen hernemen na 35 dagen staken”, aldus de vakbondsman, die benadrukt dat de cijfers officieel en definitief zijn.

Andenne, Dinant en Jamioulx

In de provincie Namen werd het protocolakkoord eerder al verworpen door de cipiers van de gevangenissen van Andenne en Dinant. “We hebben niet voor niets 35 dagen gestaakt. De stilte van de regering maakt me sprakeloos”, aldus Crefcoeur.

En in Jamioulx, in Henegouwen, stemde een grote meerderheid tegen het protocolakkoord. De stemming gebeurde schriftelijk en was geheim. Zo’n 138 stemden tegen, tegenover 7 ja-stemmen en één onthouding. Net als in Marche. Daar keurde bijna iedereen het akkoord af. “De cipiers zijn 99 procent tegen het akkoord”, zegt een vakbondsafgevaardigde van de christelijke vakbond CSC.

Volgens de vakbond namen in totaal 150 medewerkers deel aan de personeelsvergadering. Er stemden slechts twee mensen voor het protocolakkoord.

480 extra personeelsleden

Het voorstel van minister Geens voorziet onder meer in 480 extra personeelsleden, van wie 386 cipiers. Daardoor zouden de Belgische gevangenissen midden volgend jaar 7.075 personeelsleden tellen. In 2014 waren dat er nog 7.241.