Labille verbaasd over kritiek: “Klein zinnetje kan geen maandenlange onderhandeling doen sneuvelen”

Print
Labille verbaasd over kritiek: “Klein zinnetje kan geen maandenlange onderhandeling doen sneuvelen”

Foto: BELGA

Jean-Pascal Labille (PS) is verbaasd over de verklaringen van zijn opvolger Alexander De Croo, die hem maandag de zwarte piet toeschoof voor het mislukken van de overname van PostNL door bpost. “Het is een beetje kort door de bocht om te laten uitschijnen dat een klein zinnetje van tien seconden een al maanden aan de gang zijnde onderhandeling kan doen instorten”, zo verklaarde Labille aan Belga.

Labille, momenteel secretaris-generaal van de socialistische mutualiteit Solidaris, liet zich vrijdag op de RTBF ontvallen dat de overheid in de loop van de komende uren een deel van haar aandelen in bpost zou gaan verkopen en dat daardoor het overheidsstatuut van het bedrijf verloren zou gaan.

“Mijn verklaringen waren niet gelinkt aan een verkoop of overname, wat een zeer goede zaak zou zijn geweest. Ik heb enkel alarm willen slaan over een verlies van het openbaar statuut van bpost indien de staat haar participatie zou verlagen tot minder dan 50 procent”, aldus Labille, die meent dat de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de toenaderingsgesprekken tussen het Belgische en Nederlandse postbedrijf bij anderen gezocht moet worden.

De oud-minister ontkent ook dat hij met zijn uitspraken een staking wou uitlokken, zoals verscheidene regeringsleden opperden. “De vakbonden hebben niemand nodig om te beslissen om het werk stop te zetten.” En de opschorting van het aandeel van bpost op de beurs had volgens Labille sowieso plaatsgevonden in het kader van de onderhandelingen tussen beide bedrijven.