Vakantie

Reizende Belgen: minder all-in, meer verre reizen

Print
Reizende Belgen: minder all-in, meer verre reizen

Bij veel Belgen staat Japan hoog op het verlanglijstje Foto: EPA

We kiezen alsmaar vaker voor verre bestemmingen, maar gaan daarbij minder vaak voor klassieke pakketreizen en all-invakanties. Dat blijkt althans uit een onderzoek van de Belgische reisorganisatie Connections.

Connections ziet dit voorjaar een sterke stijging in het aantal boekingen naar Noord-Amerika, Azië en Afrika, met naast Sri Lanka, Indonesië, India en Zuid-Afrika vooral Canada en Japan als erg populaire bestemmingen.

Niet geheel toevallig want beide bestemmingen staan extra in de kijker. Voor Japan is er extra aandacht naar aanleiding van de viering van 150 jaar handelsbetrekkingen tussen het land en België, terwijl Canada zich voorbereidt op zijn 150ste verjaardag in 2017.

Bestemmingen die een flinke duik nemen, zijn niet verrassend Turkije (veertig procent minder boekingen), Egypte (zestig procent minder) en Tunesië (negentig procent minder), landen die het afgelopen jaar zwaar werden getroffen door terreur.

Ook het concept all-invakanties, waar deze landen sterk op inzetten, lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn. Er zijn momenteel zo’n derde minder all-invakanties verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De reiziger stelt opnieuw vaker zijn eigen reis samen.

Daarnaast neemt de reisorganisatie ook een verschuiving waar van offline naar online. ‘De kandidaat reiziger zoekt in eerste instantie zijn inspiratie op het web, waar hij op zoek gaat naar de beste deals en aanbiedingen’, aldus Frank Bosteels, die wel benadrukt dat de grote meerderheid zijn reis nog steeds in een van hun shops boekt.

Niet te missen