Toezichthouder buigt zich over lek Bpost

Print
Toezichthouder buigt zich over lek Bpost

Jean-Pascal Labille Foto: BELGA

De beurswaakhond FSMA start een analyse om te onderzoeken wie er wanneer over informatie over de overnamegesprekken tussen Bpost en PostNL beschikte. Mogelijk komt het daarna tot een onderzoek. Maar Bpost zelf is niet van plan om juridische acties te nemen tegen voormalig voormalig PS-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille, die de bal aan het rollen bracht.

De handel in de aandelen van Bpost en PostNL diende vrijdag stilgelegd te worden, na verklaringen van Labille over een nakende verkoop van het overheidsbelang in het postbedrijf en toenadering met een buitenlandse operator. PostNL werd door hem aanvankelijk niet genoemd, maar na de onthulling van Labille kwam de naam van het Nederlandse bedrijf al snel bovendrijven.

Dit weekend bleek dat de fusiegesprekken niets opleverden. Bpost-topman Koen Van Gerven haalde nadien uit naar Labille en noemde zijn communicatie ‘totaal misplaatst’. Ook uit politieke hoek kwamen vernietigende reacties. Zo beschuldigde huidig minister van Alexander De Croo (Open VLD) zijn voorganger ervan met zijn oproep een staking te willen laten uitbreken.

Maar een juridisch staartje krijgen de uitspraken niet. ‘Bpost plant geen juridische acties. Het is niet aan ons om daarover te beslissen en bijgevolg niet aan de orde’, luidt het bij het postbedrijf.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) van zijn kant zal een analyse starten, met de bedoeling een tijdlijn te bekomen ‘van wie wanneer over welke informatie beschikte’, aldus een woordvoerder. Dat is een standaardprocedure bij grote marktgebeurtenissen. Na dergelijke analyse behoort een onderzoek door de FSMA steeds tot de mogelijkheden, luidt het nog.