Eerste toekomstige dronepiloten geslaagd voor examen

Print
Eerste toekomstige dronepiloten geslaagd voor examen

Foto: AP

Er zijn in totaal 146 mensen geslaagd voor het allereerste theoretische examen voor dronepiloten. Dat blijkt maandag uit een mededeling van de FOD Mobiliteit, die het examen een maand geleden organiseerde.

Door het nieuwe koninklijk besluit dat sinds maandag 25 april van kracht is, hebben piloten voortaan een licentie nodig om met hun drone hoger dan tien meter boven de grond te vliegen. Dat betekent dat de kandidaat-dronepiloten eerst een opleiding moeten volgen en vervolgens nog moeten slagen voor verschillende examens.

Op 30 april organiseerde de FOD Mobiliteit dan ook voor het eerst een theoretisch examen voor dronepiloten, waarvoor 376 mensen zich hadden ingeschreven. Daarvan hebben er 282 effectief het examen afgelegd, waarvan dus iets meer dan de helft geslaagd is.

Medisch onderzoek en praktisch examen

De 146 geslaagde kandidaat-dronepiloten kunnen niet meteen de lucht in met hun onbemande vliegtuigjes. Eerst moeten ze nog een medisch onderzoek ondergaan. Daarna volgt een praktisch examen met een testvlucht en aandacht voor aerodynamica, navigatie, de privacywetgeving en de technologische aspecten van de verschillende types drones.

Inschrijven voor het praktische examen kan vanaf maandag. Het examen moet binnen de twaalf maanden worden afgelegd, want daarna zijn de resultaten van het theoretisch examen niet langer geldig.