Regen houdt aan: “Situatie nauwlettend opvolgen”

Print
Op de meeste plaatsen in Limburg is de regen in de namiddag afgezwakt maar vanaf 17.00 uur worden er weer grote hoeveelheden verwacht. "Tot 21.00 uur trekken er opnieuw hevige regenbuien over de streek." Op verschillende punten zijn rivieren al uit hun oevers getreden, maar enkel weilanden staan onder water, huizen worden er voorlopig nog niet bedreigd. "Morgen wordt het beter, maar we gaan een bange nacht tegemoet", klinkt het bij de Vlaamse Milieumaatschappij.

De Melsterbeek in Rummen en de Demer in Hasselt zijn in de vooravond de enige plaatsen die rood gekleurd zijn, dat wijst op een ‘alarmerende’ situatie. Maar vanaf 17.00 uur wordt er opnieuw hevige regenval verwacht en kan de situatie snel omslaan. “We volgen alles nauwlettend op, en in geval van nood worden de hulpdiensten verwittigd,” zo meldt Katrien Smet,  woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij. Zij gaan dan ter plaatse de situatie evalueren en delen waar nodig zandzakjes uit. “Vrees voor evacuaties zijn er momenteel niet,” klinkt het nog.

Straten kunnen lokaal onder water komen te staan, wanneer de riolering het vele water niet meer weggespoeld krijgt. “Dat moeten bewoners zelf melden aan de hulpdiensten, wij houden enkel natuurlijke waterlopen in de gaten,” meldt Smet. 

Met betrekking tot de weersvoorspelling voor vanavond "moeten we wel in acht blijven nemen dat het hier om een weermodel gaat. Zomeronweders zijn sowieso al moeilijk te voorspellen, waardoor de onzekerheid blijft. Maar we volgen de situatie op de voet op en van zodra het nodig is alarmeren we de hulpdiensten ter plaatsen. Bij hevige wind kan het bijvoorbeeld zijn dat de meeste regen al in Duitsland valt, voor de buien over ons land komen.”

"Bange nacht"

"Er wordt tegen de avond nog 40 à 50 liter water per vierkante meter voorspeld", zegt de woordvoerster van de VMM. "Vanavond en vannacht kunnen er op verschillende plaatsen kritieke overstromingen zijn. We beschikken over dijken en wachtputten die veel ellende voorkomen, maar we volgen de toestand op de voet. De bevolking kan de toestand volgen via de website waterinfo.be." 

Hebt u zelf beelden van wateroverlast in uw gemeente? Mail ze naar hier@reageren.be. Vergeet uw naam en gemeente niet te vermelden.

Ook aan het fietserscomplex rond Kinepolis Hasselt krijgt de waterafvoer de regen niet geslikt. Wie erdoor wil fietsen, krijgt natte voeten.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio