Uitgezocht: kunnen er ook bij ons slangen uit de wc-pot kruipen?

Print
Uitgezocht: kunnen er ook bij ons slangen uit de wc-pot kruipen?

Foto: HEUCLIN DANIEL

Horror vorige week, toen bekend raakte dat een man uit Thailand door een python van vier meter was gebeten terwijl hij op het toilet zat. Meteen onderzocht BBC welke dieren zo nog uit de wc-pot kunnen komen piepen. Maar kan dat bij ons eigenlijk ook gebeuren? Of is onze riolering op dergelijke wantoestanden voorzien? Wij vroegen het aan Infrax.

Het zijn niet alleen pythons die u de schrik van uw leven kunnen bezorgen als u op het toilet zit. Volgens BBC zouden ook boomslangen goed zijn in de hachelijke bochten van de riolering, net als ratten en zelfs sommige spinnen, die tot dertig uur onderwater kunnen leven.

Klinkt allemaal bijzonder beangstigend. Zeker als je bekentenissen van Londenaars leest: “Ik hoorde plots een hevig geplens, toen ik keek, zag ik een rat in de wc-pot zitten die omhoog probeerde kruipen.” Maar kan zoiets ook bij ons gebeuren? “Laat ons duidelijk zijn: zelf heb ik nog nooit gehoord over zo’n melding bij ons. En je weet natuurlijk zelf ook dat zoiets al snel de ronde zou doen”, steekt de woordvoerder van Infrax van wal.

“Een eenduidig antwoord kan ik je echter niet geven. De meeste huizen hebben bij de aansluiting op de riolering een terugslagklep geïnstalleerd. Dat is nodig voor het geval er een overstroming is, maar helpt ook geurhinder tegen te gaan. Een bijkomend voordeel is dat het natuurlijk ook ongedierte tegenhoudt. Maar verplicht is zo’n klep niet.” Degenen die dus geen terugslagklep geïnstalleerd hebben, kunnen dus wel degelijk te maken krijgen met ongedierte dat uit de wc-pot komt gekropen. Al is de kans dat een slang omhoog kruipt bijna nihil.

Het filmpje van de dramatische gebeurtenis in Thailand kan je hier bekijken: