Morgen staken de openbare diensten: deze hinder kan u verwachten

Print
Morgen staken de openbare diensten: deze hinder kan u verwachten

Foto: Bart Dewaele

Op 31 mei organiseert het personeel bij de overheid een actiedag. De acties worden door elke vakbond anders ingevuld, waardoor het soms moeilijk voorspelbaar is hoe groot de hinder effectief zal zijn. Een overzicht van wat we voorlopig al weten:

De politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene waarschuwt voor ernstige verkeershinder tussen 11 en 15 uur op en rond de Brusselse kleine ring en de bovenstad. Op dat moment zullen zo’n 10.000 betogers namelijk door de stad trekken. Vanaf 11 uur zullen de tunnels op de Brusselse kleine ring gesloten worden voor alle verkeer in de richting van Rogier naar het Louisaplein. Vanaf halftien zal ook de uitrit van de Kruidtuintunnel afgesloten worden. De tunnels kunnen indien nodig ook in de omgekeerde richting afgesloten worden.

Openbaar vervoer

Zowel de christelijke als de socialistische spoorbond dienden een stakingsaanzegging in van maandag 30 mei, 22 uur tot 31 mei 22 uur. Ook bij De Lijn, de MIVB en TEC wordt ernstige hinder verwacht. De vervoersmaatschappijen raden iedereen aan zoveel mogelijk alternatieve vervoersmiddelen te vinden.

Thalys

Doordat er in ons land op dinsdag en in Frankrijk op woensdag en donderdag gestaakt wordt, zal het netwerk van Thalys en IZY verstoord zijn. Reizigers kunnen hun tickets omruilen of laten terugbetalen. Op dinsdag is al zeker dat er geen enkele trein tussen Parijs en Duitsland zal rijden. Ook verschillende ritten tussen Parijs en Brussel worden opgeschort.

Onderwijs

Bij het gemeenschapsonderwijs (GO!) zullen heel wat scholen hun deuren sluiten. Volgens GO! gaat het om minder dan de helft van de scholen.