Zwitsers dorpje betaalt monsterboete om geen vluchtelingen te moeten opvangen

Print
Zwitsers dorpje betaalt monsterboete om geen vluchtelingen te moeten opvangen

Foto: AFP

Een Zwitsers dorpje, een van de rijkste in Europa, weigert om het door de overheid opgelegde quotum aan asielzoekers op te nemen. De inwoners van Oberwil-Lieli betalen liever een boete van ruim 260.000 euro dan tien vluchtelingen op te vangen.

De Zwitserse overheid wil in totaal 50.000 vluchtelingen opvangen. Om voor een goede spreiding te zorgen legt de regering quota op aan alle 26 kantons van het land.

Oberwil-Lieli, met ruim 300 miljonairs op een totaal van 2.200 inwoners een van de rijkste dorpen in Europa, heeft er via een referendum echter voor gekozen om de vluchtelingen te weigeren. Ook al ging het maar om tien vluchtelingen, het nee-kamp haalde het met 52 tegenover 48 procent.

“We willen ze hier gewoon niet”, getuigt een van de inwoners in de Britse krant Daily Mail. “We hebben heel ons leven hard gewerkt. We hebben nu een mooi dorpje, we willen dat zo houden. Wij zijn niet uitgerust om vluchtelingen op te vangen. Ze zouden hier niet passen.”

“Niet racistisch”

Andreas Glarner, de rechtse burgemeester van Oberwil-Lieli, ontkent dat de uitslag van het referendum “racistisch” is. “Ze wilden ons niet zeggen of de tien vluchtelingen uit Syrië kwamen of dat het om economische migranten uit andere landen gaat”, zegt hij. “Natuurlijk moeten de vluchtelingen uit Syrië geholpen worden. Maar ik blijf erbij dat ze beter af zijn in kampen dichter bij hun huizen.”

“Je kan geld sturen om hen te helpen”, vervolgt de burgemeester. “Maar als je ze hier huisvest, dan stuur je gewoon een verkeerde boodschap de wereld in. Anderen zullen mensensmokkelaars betalen en hun leven riskeren om naar hier te komen.”

Volgens Glarner is de kans ook klein dat de vluchtelingen de taal (snel) onder de knie krijgen. “Als hun kinderen hier naar school gaan, zullen ze ook meer aandacht nodig hebben. Het is geen racisme, het lijkt ons gewoon niet de juiste oplossing.”