Neos Borgloon bezoekt Mons

Print
Borgloon - Na de gebruikelijke tas koffie en gebak werd de stad Mons bezocht. Blikvangers van Mons zijn het prachtige stadhuis, gebouwd door Matthijs de Layens in 1458. Links van de ingang bevindt zich het populaire aapje, de Singe du Grand Garde, een beeldje dat naar verluidt geluk brengt aan wie zijn kopje aait.

De Sint-Waltrudiskerk is de grootste en belangrijkste kerk van Mons. De belangrijkste schat van de kerk zijn de relikwiekasten met de resten van Sint-Waltrudis. Deze resten worden jaarlijks door de stad gereden tijdens het Doudou, rituele Ducasse van Bergen. Tijdens deze druk bezochte processie worden de resten van Sint-Waltrudis op een gouden koets door de stad getrokken. De belforttoren werd in 1662 gebouwd op de onderbouw van het verwoeste Gravenkasteel dat van de 9e tot de 15e eeuw de verblijfplaats van de graven van Henegouwen was. Het fraaie belfort is het enige Belgische belfort in barokstijl. Na de middag werd het mijncomplex “Grand-Hornu” bezocht.
Le Grand-Hornu is een historisch industrieel mijnbouwcomplex in de Borinage ten zuidwesten van Bergen in de Provincie Henegouwen. Het ligt in de gemeente Boussu bij de plaats Hornu. De site is een belangrijk voorbeeld van industrieel erfgoed van de industriële revolutie en een vroeg voorbeeld van functionele stedenbouw bij het begin van de 19e eeuw. Henri De Gorge (12 februari 1774 - 22 augustus 1832) bouwde de stadswijk, de werkplaatsen, de kantoren en zijn residentwoning "Kasteel De Gorge" tussen 1810 en 1830. De neoklassieke stijl gebruikt booggewelven, geveldriehoeken en halfronde vensters. In 2010 vierde men het 200-jarig jubileum en hoopte men erkenning als werelderfgoed door de UNESCO. In 2012 werd le Grand-Hornu, een van de belangrijkste mijnsites in Wallonië, opgenomen op de lijst van UNESCO werelderfgoed.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio