Fit & Gezond

Daarom moet je plassen van het geluid van water

Print
Een kabbelend riviertje, een lopende kraan, plensende regen, het zijn maar enkel voorbeelden die ervoor zorgen dat sommige mensen een sprintje moeten trekken naar het dichtstbijzijnde wc-hokje. Maar hoe komt het toch dat we bij het geluid van stromend water spontaan sneller moeten plassen? Volgens dit filmpje van het wetenschappelijk videokanaal SciShow denken urologen en psychologen dat het de 'kracht van de suggestie' is die hierbij aan het werk is. Dat ontstaat simpelweg doordat het geluid van stromend water op dat van plassen lijkt.

Omdat we sinds onze kindertijd en het moment dat we zindelijk leren worden al het geluid van stromend water associëren met plassen, leggen onze hersenen meteen het verband als we het geluid alleen nog maar horen met als gevolg dat we ook effectief sneller moeten gaan plassen. De mensen van SciShow vergelijken het met de honden van Pavlov. Hen werd geconditioneerd gedrag aangeleerd door ze telkens te voederen nadat met een belletje werd gerinkeld. Na een tijdje gaan de honden als ze het belletje horen meteen denken dat ze gevoederd zullen worden en beginnen daarbij spontaan speeksel aan te maken. Hetzelfde effect heeft het geluid van het water dus op onze blaas. Het enige verschil is dan dat we als geconditioneerde reactie geen speeksel aanmaken, maar moeten plassen. 

Hoewel er nog degelijk onderzoek naar het fenomeen moet worden gedaan, lijkt de uitleg toch plausibel en wordt de techniek ook door dokters toegepast om mensen aan het plassen te krijgen. De kracht van suggestie zou zelfs zo sterk zijn dat prentjes van een waterval al krachtig genoeg zouden zijn om ervoor te zorgen dat je naar het toilet moet. 

 

Niet te missen