Wat verandert er allemaal op 1 juni?

Print
Wat verandert er allemaal op 1 juni?

Foto: (GJS) Gert Swinnen

Een nieuwe maand, dus gelden er nieuwe regels. Vanaf 1 juni zullen er weer een aantal dingen veranderen in ons land. Een overzicht.

Consumentenkredieten worden iets goedkoper

Enkele consumentenkredieten zullen vanaf 1 juni iets goedkoper worden. De wettelijk toegelaten maximumtarieven die voor sommige leningen en verkopen gevraagd mogen worden, gaan in sommige gevallen namelijk naar beneden. Het is van september 2012 geleden dat de maximale tarieven voor deze consumentenkredieten nog eens werden aangepast.

Verkeersovertreding in Nederland niet langer onbestraft

België en Nederland zullen vanaf 1 juni automatisch gegevens uitwisselen over verkeersovertreders. Door een akkoord tussen beide landen, zal het voor Belgen dus niet langer mogelijk zijn om ongestraft overtredingen te begaan in Nederland. België had eerder al een gelijkaardig akkoord gesloten met Frankrijk.

Worldline verlaagt tarieven Bancontact

Betalingsverkeerverwerker Worldline verlaagt op 1 juni de tarieven voor betalingen met Bancontact, het populairste betaalsysteem in België. Het tarief voor betalingen tot vijf euro wordt verlaagd van meestal 5 eurocent tot 2 eurocent. Ook de tarieven voor betalingen van bedragen tussen vijf en tien euro dalen tot dertig procent. Eerder was er al een prijsdaling voor transacties boven tien euro.

VRT stopt met teletekst

De openbare omroep trekt op 1 juni de stekker uit teletekst. Er zullen vanaf dan geen nieuwe berichten meer opgeladen worden, maar de pagina’s zullen wel nog tot het einde van dit jaar toegankelijk blijven. De teletekstpagina 888 voor ondertitels zal wel blijven bestaan.