“Nederlandse vluchtelingen krijgen dure cadeaus om in te burgeren”

Print
“Nederlandse vluchtelingen krijgen dure cadeaus om in te burgeren”

Nederlandse vluchtelingen worden door inburgeringskantoren gelokt met extreem dure cadeaus, zoals tablets en laptops, zo schrijven De Telegraaf en AD.

Volgens Vluchtelingenwerk Brabant gaat het stilaan om een wildgroei aan commerciële bureaus die snel geld proberen verdienen op kap van de vluchtelingen. Een cursus kost al snel 5.000 tot 6.000 euro, een bedrag dat volledig terugbetaald wordt door de Nederlandse overheid mits de vluchteling slaagt. En daar knelt het schoentje: “Ze laten enkel hoogopgeleiden toe want die hebben minder lessen nodig om ze toch succesvol examen te laten doen. Wat we zien is dat het bij een aantal bedrijfjes in de branche al lang niet meer het helpen inburgeren van deze groep is, die voorop staat. Zoveel mogelijk mensen en liefst heel snel door het examen loodsen, daar gaat het om. Snel geld verdienen”, aldus vluchtelingenwerk Brabant tegen AD.

In België is zoiets overigens niet mogelijk. Daar worden de cursussen door de overheid zelf georganiseerd. Sommige steden zoals Antwerpen en Gent nemen de organisatie dan weer geheel op zich.