Controle op kippenvlees loopt mank

Print
Controle op kippenvlees loopt mank

Foto: put

Volgens inspecteurs van de Europese Commissie ziet het voedselagentschap in pluimveebedrijven soms problemen over het hoofd die de hygiëne in het gedrang brengen. Dat schrijft De Standaard maandag. Volgens Kamerlid Renate Hufkens (N-VA), moet ten gronde worden uitgezocht wat er misloopt binnen het FAVV, dat opgericht werd als reactie op de dioxinecrisis in de pluimveesector.

De inspecteurs trokken eind 2014 naar meer dan 20 bedrijven uit de pluimveesector. Over het algemeen heeft ons land een ‘consistent en goed gedocumenteerd’ systeem voor de controle van de voedselveiligheid in de pluimveesector, klinkt het. Maar bij de implementatie van dat controlesysteem hapert het dus wel eens.

De inspecteurs zagen onder meer verpakkingen die nat en beschadigd waren door ijsvorming, roest op de uitrustingen en kratten waarin vlees wordt bewaard die niet voldoende gereinigd werden.

Volgens het Voedselagentschap is het controlesysteem “hier en daar voor verbetering vatbaar, maar functioneert het in het algemeen goed”. “Het FAVV neemt uiteraard naar aanleiding van elke audit kennis van de aanbevelingen en stelt een actieplan op om de vastgestelde problemen te verhelpen”, klinkt het.