VIDEO. Modderwater zet traphal in mum van tijd blank

Print
Bij zware onweders en overstromingen zijn in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg drie mensen om het leven gekomen, onder wie een brandweerman. Dat bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Stuttgart. Op sociale media zijn talrijke foto's en filmpjes te zien van zware schade. Op bovenstaande beelden is te zien hoe een traphal in Lapheim in sneltempo onder water staat.

Een brandweerman liet het leven tijdens een reddingsoperatie in de deelstaat Baden-Württemberg. Zo melden de autoriteiten van Schwäbisch Gmünd. Ook de persoon die hij probeerde te redden, is vermoedelijk om het leven gekomen. Een derde persoon kwam volgens de politie om in Weißbach toen hij verrast werd door het water in een ondergrondse garage.

"Natuurramp"

Ook in Beieren hield het onweer lelijk huis. De autoriteiten spreken van een "natuurramp". Door het noodweer raakten ook verschillende mensen gewond. De hulpdiensten in Baden-Württemberg kregen meer dan 2.200 noodoproepen. Op veel plaatsen liepen kelders onder en raakten voetpaden beschadigd door de wateroverlast. Zevenduizend hulpverleners van de brandweer, technische diensten, het Rode Kruis, de hulpdiensten en de politie waren de hele nacht aan het werk, aldus een woordvoerder van het crisiscentrum maandag. De politie van Ulm liet eerder weten dat ze alleen al 500 noodoproepen binnenkreeg voor ondergelopen kelders. Op sommige plaatsen staat het water 1,70 meter hoog.

Wagens meegesleurd

In het stadje Braunsbach, waar 900 mensen wonen, is er aanzienlijke schade aan woningen nadat de rivier buiten haar oevers was getreden. Op foto's is te zien hoe wagens worden meegesleurd door het water. In sommige huizen reikte het water tot aan de vensterbank. Eén huis is ingestort door de kracht van het water, en verschillende andere woningen dreigen in te storten. Ongeveer 150 leden van de brandweer en het Rode Kruis gingen langs in de huizen om de inwoners te evacueren. De elektriciteit- en watertoevoer in Braunsbauch is afgesloten. In het stadje Balteringen moesten 80 bewoners hun huizen verlaten door het stijgende water.

In Beieren was er vooral veel schade in Ansbach, waar verschillende wagens meegesleurd werden door het water en verschillende huizen op instorten staan. De hulpdiensten proberen de woningen te stutten, aldus het crisiscentrum.

Uitzonderlijk

Volgens meteorologen kreeg het zuiden van Duitsland een uitzonderlijk zwaar onweer te verwerken. Op één uur tijd viel er evenveel regen als normaal gezien in twee weken valt. In het Beierse Hohentahn, dat het meeste regen te verwerken kreeg, viel volgens de Duitse weerdienst maandagochtend vroeg op één uur tijd 67 liter water per vierkante meter uit de lucht.

In Baden-Württenberg werden de zwaarste overstromingen in 20 jaar tijd opgemeten. Vooral het waterpeil van de zuidoostelijke zijrivieren van de Donau en de oostelijke zijrivieren van de Neckar steeg uitzonderlijk hoog. Op bepaalde plaatsen steeg het niveau van het water tot 3 meter. De weerdiensten verwachten, op basis van de weersvoorspellingen, dat het peil nog zal blijven stijgen.