Technisch Instituut Sint-Lodewijk bouwt 'mobile'

Print

Foto: Annemie Vangronsveld

Genk - Onze school neemt deel aan het project 'Vakkundig Balanceren', een initiatief van Herkenrode vzw. Leerlingen van secundaire technische scholen ontwerpen met verschillende materialen mobiles die later tentoongesteld gaan worden op het domein van Herkenrode.

Het ontwerp van de mobile is het resultaat van een studiedag die georganiseerd werd vanuit de afdeling ‘artistieke opleiding’ van de Kunstschool Genk. Binnen het atelier ‘ruimtelijke vormgeving’ werd de opdracht gesteld als een onderzoek met als uitgangspunt het principe van ‘balanceren’. Dit leidde tot een reeks ontwerpen waarin het spel met vorm, materialen, beweging, spanning én de technische uitdaging van de afmetingen centraal stonden. In samenspraak met het Technisch Instituut St. Lodewijk stond uiteindelijk die technische uitdaging centraal bij de keuze van het ontwerp. Deze samenwerking leidde tot een vruchtbare interactie tussen beide scholen waarbij ontwerp én uitvoering binnen één concreet gegeven dienden gelaatrealiseerd te worden. De wisselwerking tussen concept en concreet gerealiseerd ontwerp is een absolute meerwaarde gebleken voor de verschillende leerlingen die aan het project gewerkt hebben. Dit op professioneel en pedagogisch vlak met een intermenselijke dimensie waarbij wederzijds respect en waardering voor elkaars ‘vakkundigheid’ in ‘balans’ werd gebracht.

Onze mobile heeft de vorm van een balans. Voor de bouw van onze balans werden drie verschillende materialen gebruikt: beton, hout en metaal. In tegenstelling tot een gewone balans ligt het scharnierpunt van de lastarm, met een lengte van ongeveer 15 meter, niet in het midden.
Het evenwicht wordt verzekerd door gewichten. Beweging van de lastarm gebeurt door de wind. De lastarm kan balanceren dankzij een scharnier dat op zich dan ook nog eens een ronddraaiende beweging kan maken.

Dit project konden wij enkel realiseren dankzij de hulp van enkele sponsors waaronder stad Genk, Decometa, Genk Hout en Ebema.

Externe links

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio