Hoofdonderhandelaar voor oppositie bij vredesgesprekken in Syrië neemt ontslag

Print
Hoofdonderhandelaar voor oppositie bij vredesgesprekken in Syrië neemt ontslag

Mohammed Alloush Foto: EPA

De hoofdonderhandelaar voor de Syrische oppositie, Mohammed Alloush, heeft zondagavond zijn ontslag aangekondigd. Hij deed dat naar eigen zeggen vanwege de mislukking van de vredesonderhandelingen en het feit dat het regime doelwitten van de rebellen blijft bombarderen.

Het ontslag komt er drie dagen nadat de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, aan de VN-Veiligheidsraad had verklaard dat er pas ten vroegste weer nieuwe vredesgesprekken over Syrië zouden plaatsvinden binnen twee of drie weken.

"De drie onderhandelingsrondes (in Genève onder auspiciën van de VN, red.) waren niet succesvol door de koppigheid van het regime, het feit dat het zijn bombardementen blijft voortzetten en zijn agressie tegen het Syrische volk", aldus Alloush in een persbericht dat hij op Twitter publiceerde.

Hij veroordeelde ook "het onvermogen van de internationale gemeenschap om de resoluties in daden te laten omzetten op vlak van de humanitaire kant van de zaak, het stoppen van de bezettingen, de toegang van hulpkonvooien, de vrijlating van gevangenen en het respecteren van het staakt-het-vuren". Zo werd de wapenstilstand, die de Verenigde Staten en Rusland op 27 februari oplegden, al verschillende keren geschonden.

"De onderhandelingen zonder einde hebben een invloed om het lok van de bevolking. Daarom trek ik me terug uit de delegatie en dien ik mijn ontslag in" bij het hoge onderhandelingscomité van de oppositie (HCN).

"Ik protesteer tegen de internationale gemeenschap en hoop zo dat ze het bloed van de Syriërs dat is vergoten door toedoen van het regime en zijn bondgenoten ernstig nemen", klinkt het nog.