Neergestoken triatlete weer thuis: “Ik moet van nul herbeginnen”

Print
Neergestoken triatlete weer thuis: “Ik moet van nul herbeginnen”

Foto: Wim Hendrix

Twee weken nadat een messteek haar bijna fataal werd, is Sofie Goos (36) weer thuis. Er wacht de professionele triatlete een lange revalidatie. “In mijn hoofd wil ik al weer sporten, maar mijn lichaam zegt ‘neen’.”

“Mailtjes, sms’jes, berichtjes op Facebook en Whatsapp. Heel veel lieve mensen hebben me hun steun betuigd, het is hartverwarmend. Nu ik aan de beterhand ben, wil ik iedereen persoonlijk bedanken. Ik moet dat doen: mijn geloof in de goedheid van de mens, dat mag ik niet verliezen. Wanneer ik er opnieuw sta? Dat durf ik niet te voorspellen.”

Ze is nog lang niet de oude, beseft Sofie Goos. Twee weken lag de professionele triatlete aan een bed in het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis gekluisterd, nadat ze tijdens een training in Park Spoor Noord zonder enige aanleiding door een onbekende man met een keukenmes in de onderrug werd gestoken.

In het ziekenhuis groeide bij Sofie het besef dat haar een lange revalidatie te wachten staat. Opnieuw sporten, laat staan een triatlon lopen, het is volgens de dokters de eerste maanden niet aan de orde. “Ik doe het stapje voor stapje”, zegt Sofie. “Eerst moet mijn nier genezen. Momenteel zit er nog een klein lekje in, waarlangs urine naar buiten druppelt. Verwacht wordt dat de wonde zichzelf herstelt. Morgen zal een scan meer duidelijkheid brengen. Daarna begint de revalidatie. Ik moet van nul herbeginnen. Mijn conditie, mijn spiermassa, ik ben het allemaal kwijtgespeeld. Ook mentaal heb ik een flinke dreun gekregen. Zo kan ik bijvoorbeeld niet inschatten hoe ik zal reageren als ik me opnieuw onder de mensen begeef.”