ANALYSE. Carrasco speelde een weer-ga-lo-ze finale en moet een rol spelen op het EK

Print
ANALYSE. Carrasco speelde een weer-ga-lo-ze finale en moet een rol spelen op het EK

Foto: Photo News

Marc Wilmots kon de CL-finale zaterdagavond niet live bekijken. De Belgische bondscoach zat op het vliegtuig van Genève richting België toen in Milaan de slag om Madrid gestreden werd.

Eenmaal terug in Zaventem moet het sms- en WhatsApp-berichten geregend hebben op Wilmots’ mobieltje. Niet om de bondscoach te feliciteren met zijn (verdiende) zege tegen Zwitserland, wel om te laten weten dat Carrasco een weer-ga-lo-ze finale speelde. Dat heeft iedereen gezien. Van Genk tot in Madrid, van Genève tot in Milaan. Zo worden de plaatsjes erg duur in de Duivelse aanval, waar drie spelers al zeker zijn van hun plek.

  1. Romelu Lukaku, omdat hij doet waarvoor hij geboren is: scoren. Toen we de Evertonspits zaterdagnamiddag in de catacomben van het Stade de Genève vertelden dat hij geen moment twijfelde toen hij de bal voorbij de Zwitserse doelman buffelde, keek hij ons even strak in de ogen en antwoordde met ijzige blik: “Ik twijfel nooit in de zestien.” Luka-cool! Koele killer. Wilmots bombardeerde Lukaku tot zijn nummer één op het EK, Romelu zal niet toestaan dat iemand nog maar zou durven denken dat hij die rol niet zou aankunnen. Dus toont hij zich zelfzeker: op en naast het terrein, op het randje van het arrogante af. Maar dat mag als je presteert.
  2. Kevin De Bruyne, hij bewees in Zwitserland opnieuw dat hij de beste Rode Duivel van de jongste vijf jaar is. Vier goals in zijn laatste vier interlands. Als De Bruyne niet voor een assist zorgt, dan treft hij zelf raak. Dan mag je op training een ploegmaat uitkafferen/wakker schudden.
  3. Eden Hazard. De Chelseawinger is nog niet top na zijn blessure, wisselt goede met mindere momenten af, maar moet altijd tussen de lijnen staan. Blijft er nog één positie over: rechts vooraan. Mertens deed het aardig in Genève, maar was bij de nationale ploeg tot nu toe vooral beslissend als invaller. Origi is een raspaardje, zijn omhaal had YouTube gehaald als Sommer hem niet uit zijn doel had geranseld.

En dan eindigen we deze kolom zoals we hem begonnen, met Yannick Carrasco. Wie in de allergrootste finale van het Europese clubvoetbal zo een prestatie kan neerzetten, moet wat ons betreft ook een rol spelen op Euro 2016 voor landenteams. Benieuwd of Marc Wilmots daar ook zo over denkt.