ANALYSE. Een fantastische apotheose van een memorabel seizoen

Print
ANALYSE. Een fantastische apotheose van een memorabel seizoen

Foto: Jeffrey Gaens

Een zure kriek? Niks van. Een overheerlijke kers. Dat is wat de Genkies zondag zelf op hun taart plaatsten. Op indrukwekkende wijze - waar haalden ze de energie vandaan? - zetten ze de scheve situatie, die donderdag ontstaan was, recht.

De reactie die Peter Maes gevraagd had, kwam er en bleek dodelijk voor Charleroi. Na de vroege rode kaart voor Penneteau en de penaltygoal van Karelis was er geen houden meer aan de Genkse furie. Het stadion, hoewel karig gevuld, zinderde tot en met minuut 90. Waarna nog een daverende ereronde volgde.

Een fantastische apotheose dus van een memorabel seizoen. Genk pakt het zo begeerde Europees ticket. De fans, die zondag nog een keertje alle registers opentrokken, mogen 14 juli nu al in hun agenda aankruisen. Dan keert hun ploeg terug op de Europese scène.

Samen met de vierde plaats een heel straffe stoot. Wie dit voor aanvang van het seizoen had voorspeld, zou voor gek zijn verklaard. Elf maanden geleden trof Peter Maes een verrotte kleedkamer aan. De Lommelaar ging er met de grove bezem door maar moest tot januari wachten voor een echte kwaliteitsinjectie. Het was dus lang harken en aanklampen. Maar uiteindelijk haalde de coach zijn slag thuis. Net als TD Dimi de Condé, de architect van dit team.

Genk lijkt gewapend voor de toekomst. De signalen zijn positief. Ndidi en Bailey verlengden al hun contract. De groep (in grote lijnen) samenhouden, lijkt de bedoeling. Met een paar gerichte versterkingen moet Racing volgend seizoen een gooi kunnen doen naar het podium.

Voor Peter Maes, die intern niet overal gesteund wordt, is het behalen van een Europees ticket in ieder geval een opsteker. Om het in examentermen uit te drukken, hij heeft onderscheiding behaald. Het vergroot zijn krediet bij de start van de volgende campagne.