Man (59) met “perfecte profiel” is “te oud” voor Dovy Keukens

Print
Man (59) met “perfecte profiel” is “te oud” voor Dovy Keukens

Donald Muylle Foto: Photo News

Dovy Keukens, bekend van de reclamespots met eigenaar Donald Muylle, moet van de rechtbank in al zijn winkels afficheren dat de fabrikant geen sollicitanten mag discrimineren op basis van hun leeftijd. Aanleiding is een e-mail van het bedrijf aan een 59-jarige sollicitant, waarin het bedrijf beaamt dat de man “het perfecte profiel” heeft voor de job, “met uitzondering van uw leeftijd”.


Ben jij bij een sollicitatie ooit afgewezen omwille van je leeftijd? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker je naam en telefoonnummer niet te vermelden. Bedankt!


Marc Schaeken uit Mol zag een tijd geleden een personeelsadvertentie voor zelfstandige ver­kopers bij Dovy Keukens, het bedrijf van Donald Muylle (64). De sollicitatieprocedure was echter snel ten einde. “Hoewel ik het perfecte profiel had, aldus de rekruterings­verantwoordelijke, mocht ik niet op gesprek komen. De reden? Mijn leeftijd, liet het bedrijf me via e-mail weten.”

Marc Schaeken besloot het daar niet bij te laten, en schakelde Unia in, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Dovy Keukens gaf daarop toe een “ongelukkige mail” te hebben verstuurd, en bood een schadevergoeding van welgeteld 650 euro aan. Maar daar bleef het bij. Unia én Marc Schaeken trokken daarop naar de rechtbank.

Man (59) met “perfecte profiel” is “te oud” voor Dovy Keukens
Marc Schaeken Foto: BERT DE DEKEN

Opmerkelijk vonnis

De arbeidsrechtbank van Gent oordeelt nu in een opmerkelijk vonnis dat er inderdaad sprake is van discriminatie op basis van leeftijd. Dovy Keukens moet dat vonnis in al zijn vestigingen kenbaar maken, zowel aan het personeel als aan klanten. Het bedrijf wordt bovendien veroordeeld tot een schadevergoeding van 25.000 euro aan de sollicitant die te oud werd bevonden.

Bij Dovy Keukens wordt de veroor­deling bevestigd. “We betreuren het voorval heel erg. Het gaat om een ­alleenstaand en spijtig geval, waarbij een medewerker op eigen houtje een e-mail heeft gestuurd die voor ons niet door de beugel kan”, aldus Mario Muylle, zoon van Donald Muylle.

Het uithangen van het vonnis in alle Dovy-toonzalen is volgens Muylle vandaag niet aan de orde, “vermits we overwegen om tegen de uitspraak van de rechter in beroep te gaan”.