Vlaamse regering keurt afslanking provincies goed

“Vlaanderen neemt Limburg nog eens 10 miljoen euro af”

Print
“Vlaanderen neemt Limburg nog eens 10 miljoen euro af”

Foto: Serge Minten

“De provincie Limburg kan alweer 10 miljoen euro minder gaan krijgen, zo blijkt uit onze berekeningen. Het is de zoveelste keer dat Vlaanderen ons geld afneemt.” Dit zegt gedeputeerde van Financiën Frank Smeets (CD&V) in een reactie op de hervorming van de provincies die dit weekend is goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Vlaanderen neemt vanaf 2018 de persoonsgebonden bevoegdheden over, zoals welzijn, cultuur, sport en jeugd. “Wij hadden berekend dat ze voor die verschuiving 20 miljoen euro van de provinciebelastingen meenemen. Maar dit is nu 10 miljoen meer”, aldus Smeets. “Er werd al 15 miljoen euro van het provinciefonds afgepakt en nog eens 1,8 miljoen via de onroerende voorheffing. Die extra 10 miljoen euro betekent dat we weer moeten besparen.”

“Er komt een Vlaamse basisheffing die voor elke provincie hetzelfde is”, reageert Jan Van der Vloet, woordvoerder van Vlaams minister van Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). “ Maar over die heffing is nog niks beslist. Elke provincie mag het verschil innen tot ze aan de huidige heffing komen.”

De afslanking van de provincies is ook met een jaar uitgesteld, tot 2018. Smeets: “In vele dossiers staan ze nog nergens, zoals dit van het Gallo-Romeins Museum of de bibliotheek van Hasselt. Nu zitten we weer een jaar langer in een overgangsfase. Het is moeilijk een beleid uit te stippelen voor iets dat verdwijnt.”