Winkeliers willen dieven zelf beboeten

Print
Winkeliers willen dieven zelf beboeten

Foto: ia_64 - Fotolia

Omdat winkeldieven geen prioriteit meer zijn voor de parketten, stellen uitbaters van kleinere supermarkten voor zelf een boete te kunnen geven als ze iemand op heterdaad betrappen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

De winkeliers, verenigd in Unizo-organisatie Buurtsuper.be, halen de mosterd in Nederland. Daar kan de winkelier een dief die hij op heterdaad betrapt een financiële compensatie voorstellen van 181 euro. De winkelier moet wel een aangifteformulier invullen voor de politie. Zodra daarvan een proces-verbaal is opgemaakt, moet de dief de centen ophoesten.

Luc Ardies, algemeen directeur van Buurtsuper.be, wil het project voorleggen aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Want het huidige vervolgingsbeleid blijft serieus in gebreke”, stelt hij. Dankzij het snelrecht kan een dief in ons land relatief snel veroordeeld worden tot een boete en een vergoeding voor de geleden schade. “Alleen zijn niet in alle gerechtelijke arrondissementen die snelrechtkamers ingevoerd”, zegt Ardies. “Bovendien is door het huidige veiligheidsklimaat winkeldiefstal niet meteen een prioriteit voor de parket. De parketten hebben vandaag andere katjes te geselen, en dat begrijpen we.”