Processie Veldwezelt net op tijd binnen voor de regen

Print

Foto: Arnold Roberts

Veldwezelt

Lanaken - De jaarlijkse processie van de Sint Lambertusparochie mag zich verheugen op steeds weer een groot aantal parochianen van kleuter tot senior.

Weeral speelde de weersvoorspellingen een grote rol in een evenement in Groot-Lanaken, ditmaal tijdens de ommegang afgelopen weekendin Veldwezelt. Omdat er zware regenbuien voorspeld waren en zelfs onweer, hadden de leden van de Linde- en Bernadettegroep besloten om de grot aan de Lindekapel dit jaar niet op te bouwen en zo zou de verschijning van de H. Maagd Maria aan Bernadette, bij de Zoeaafkapel in de Lindestraat, niet uitgebeeld worden. Niet lang voor de processie uittrok waren de mannen nog bezig met het zandtapijt en de versiering rond de kapel. Het niet oprichten van de grot bleek een wijze beslissing te zijn, want toen de processie hier stopte en de monstrans uitgesteld werd begon het eerst licht te regenen daarop trok de processie verder richting kerk, waar Diaken Julien dit jaar de zegen gaf aan de aanwezigen. In de processie was dit jaar de Broederschap van het H. Kruis aanwezig met het beeld 'de Zwarte Christus van Wyck' dat bewaard wordt in de St.Martinuskerk te Wijck (Nl). Na de viering ging de lichte regen over in zware regenval en zorgde zelfs tot wateroverlast op meerdere plaatsen. Pastoor Vanderlee had halverwege de ommegang de processie verlaten om in Neerharen op tijd te zijn voor de Eucharistieviering, bij afwezigheid van Pastoor Vanherck die voor de tweede maal in korte tijd opgenomen was in het ziekenhuis.
Aan het eind van de dienst liet Jos Jans uit naam van federatie weten dat rekening gehouden moet worden met een herindeling in de federatie zonder te laten weten hoe die er uit zal gaan zien. Momenteel zijn er in Groot-Lanaken twee priesters en twee diakens voor acht parochies. Naast de processie is zijn is er door de erfgoedkring Wiosello een fototentoonstelling betreffende de zoeaven de processie en Mariaverering ingericht, die nog bezocht kan worden volgende zondag na de H. Mis.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio