Bpost neemt PostNL niet over

Print
Bpost neemt PostNL niet over

Foto: BELGA

De Belgische en de Nederlandse post gaan niet samen. Bpost heeft met zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL onderhandeld over een overname, maar “de onderhandelingen hebben uiteindelijk niet geleid tot een overeenkomst over de voorwaarden van dergelijke transactie”, zo meldt bpost zondagavond.

De bedoeling was om beide bedrijven te combineren via een “vriendelijk openbaar overnamebod” van bpost op alle aandelen van PostNL.

Geruchten over een overnamebod van bpost op het Nederlandse postbedrijf kwamen vrijdag aan de oppervlakte. Er zou een eerste bod op alle aandelen zijn gelanceerd op 25 maart, maar dat werd afgewezen wegens te laag. Nadien volgden een tweede en derde bod, waarvan het laatste nog zou worden bestudeerd door de Nederlanders.

Bpost had beloofd voor beursopening maandagochtend te communiceren, nadat de handel in de aandelen van beide bedrijven vrijdag geschorst was. Zondagavond volgde dan de bevestiging dat de onderhandelingen afgesprongen zijn.

Het was eigenlijk voormalig PS-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille die de bal vrijdagochtend aan het rollen had gebracht, toen hij op de RTBF zei dat de verkoop van een deel van het overheidsbelang in het postbedrijf zeer nakende was. Dat werd door minister van Post Alexander De Croo (Open Vld) ontkend.

De Belgische staat controleert nu nog een meerderheid van 51,04 pct in bpost en zou ook in het geval van een overname de grootste blijven. Het aandeelhouderschap van PostNL is sterk versnipperd.

De Kamer keurde eind vorig jaar een wetsontwerp goed dat de staat toelaat om minder dan de helft van de aandelen in bpost en Proximus aan te houden.