© Photo News

Nibali: “Etiket van topfavoriet woog zwaar”

Het zag er lange tijd niet goed uit voor Vincenzo Nibali (Astana) in de Giro (WorldTour). De Italiaan leek niet in topvorm, maar sloeg in de laatste twee bergritten genadeloos toe en mocht in Turijn alsnog het roze aantrekken. “De vreugde is enorm groot”, glundert de Haai van de Straat van Messina.

“Ik ben gestart met het etiket van topfavoriet en dat heeft toch wel op mij gewogen. Er werd veel van mij verwacht”, blikt de Siciliaan terug op drie weken Giro. “Pas toen ik het gevoel had dat het voorbij was voor het klassement, voelde ik me bevrijd. De klimtijdrit was het zwaarste moment. Het liep niet zoals ik wilde en ik had maagproblemen. Toen voelde ik me een beetje down.”

Na de achttiende etappe had Nibali nog een achterstand van 4:43 op Kruijswijk, maar de Italiaan herpakte zich wonderbaarlijk in de laatste ritten. “In de slotweek begon ik me beter en beter te voelen en aan het eind sta ik zowaar helemaal bovenaan het klassement. Het was echt een enorm zware Giro, daarom is de vreugde ook zo groot. Dit beleven met mijn familie hier aanwezig, is onbeschrijflijk. Ik kan onmogelijk onder woorden brengen hoe gelukkig ik ben.”

De Haai van Messina is niet aan zijn proefstuk toe in Italië. “Dit is mijn tweede eindzege in de Giro, nadat ik eerder in 2013 al de beste was. Het publiek vandaag op het lokale circuit was indrukwekkend. Ik voelde me heel erg geliefd. In het begin van de etappe werden we getrakteerd op regen, maar op het einde kwam het zonnetje erdoor. Dat maakte het plaatje compleet.”

Esteban Chaves: “Dit is een grote stap in mijn carrière”

© Photo News

Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) en Alejandro Valverde (Movistar), respectievelijk tweede en derde in de eindstand van de Giro (WorldTour), wisten met hun geluk nauwelijks blijf na afloop van de slotrit in Turijn.

“Dit is mijn eerste podium in een grote ronde”, lachte Chaves zijn tanden bloot. En de podiumplek smaakt duidelijk naar meer. “Hopelijk is het niet mijn laatste. Ik ben enorm blij en trots. Dit is een grote stap in mijn carrière en ongetwijfeld een van de belangrijkste dagen in mijn leven. Mijn ouders zijn ook speciaal uit Colombia afgezakt. Het is de eerste keer dat zij in Europa zijn. Ik wil ook alle fans in Italië bedanken. Ik zal blijven vechten en proberen. En misschien win ik dan wel ooit de Ronde van Frankrijk.”

Alejandro Valverde: “Blijer kan ik niet zijn”

Tien jaar ouder, maar minstens even gelukkig was Alejandro Valverde. De 36-jarige Spanjaard reed zijn eerste Giro en werd meteen derde. “Dit is mijn achtste podium in een grote ronde en ik stond nu zowel in de Tour, de Vuelta, als de Giro op het eindpodium. Blijer kan ik niet zijn. Het was een prima Giro voor de ploeg. Amador droeg het roze, we wonnen een etappe en ik word derde in de eindstand. Ik heb echt genoten van deze Giro.”

Lang kan Valverde niet genieten, want met de Tour en de Olympische Spelen volgen de doelen elkaar snel op. “De Spelen zijn het grootste doel voor mij persoonlijk. In de Tour ga ik Naïro Quintana bijstaan in zijn gele droom. Ik zal in de eerste week van de Tour tijd verliezen zodat ik uitgerust aan de bergen kan beginnen.”

© Photo News