© Freddy VAES

Sander De Pestel (Van Moer) is Belgisch kampioen bij de juniores

De 17-jarige Sander De Pestel is zondag in het West-Vlaamse Hooglede Belgisch kampioen bij de juniores op de weg geworden. Hij haalde het na dertien ronden van 10 kilometer, of 130 kilometer, van Stijn Demolder en Aaron Dewachter in een sprint met zeven vluchters. Lothar Verhulst werd vierde voor Stef Claes.

Het waren Thibau Verhofstadt en Gerben Thijssen die vrijwel onmiddellijk na de start voor de eerste aanval van de dag zorgden. Enkel laatstgenoemde bleef volharden en mocht zo alleen de tweede ronde intrekken. Thijssen kreeg wat verderop het gezelschap van Alex Colman en Yentl Bekaert. Op negen ronden van het einde vervoegden ook Ruben Apers, Sander De Pestel en Lothar Verhulst de drie leiders. Halfkoers bedroeg de voorsprong van de zes vluchters, op een heel nerveus peloton, iets minder dan één minuut. Door het hoge tempo moesten Bekaert en Colman er voorin af.

Met nog vier ronden te rijden smolt echter alles opnieuw samen. Op twintig kilometer van de finish vonden Stijn Demolder, Yarno Vandenbroeck, Stef Claes, Tom Vandermosten, Robbe Debuyck, Adrien Houbben en Bram Ualgasi zich geroepen om te gaan versnellen maar ook deze vlucht was geen lang leven beschoren.

Stijn Demolder trok in volle finale opnieuw in de aanval. Hij kreeg nog Lothar Verhulst, Sébastien Grignard, Sander De Pestel, Stef Claes, Tom Vandermosten en Aaron Dewachter in steun. In de daaropvolgende sprint met zeven was Sander De Pestel de snelste en de Oost-Vlaming volgt daarmee Bjorg Lambrecht op als Belgisch kampioen.