Filippo Ganna wint Parijs-Roubaix voor beloften voor Jenthe Biermans

De Italiaan Filippo Ganna (Team Colpack) heeft Parijs-Roubaix voor beloften op zijn palmares gebracht. Onze landgenoot Jenthe Biermans (SEG Racing) moest na 182,6 kilometer van Péronne naar Roubaix vrede nemen met een tweede plaats. Met de vijfde plaats van Edward Planckaert (Lotto-Soudal U23) eindigde nog een tweede Belg in de top vijf.

21 kasseistroken kregen de beloften voor de wielen geschoven. De start begon nog droog en met een flauw zonnetje, gaandeweg gutste evenwel de regen uit de hemel en werd het een helse editie. Na 8 kilometer vormde zich een kopgroep met 15 renners. Onder hen met Dylan Kowalski, Edward Planckaert en Piet Allegaert ook drie landgenoten. Voorts ook de Italiaan Filippo Ganna, de Noor Evensen en nog enkele andere minder bekende namen.

De kopgroep verzamelde nooit meer dan 3:30 voorsprong op het peloton, maar ondanks enkele tegenaanvallen en het feit dat de bonus zelfs even naar 20 seconden zakte in het slot, bleef een uitgedunde kopgroep voorop. Toen de vluchters een vogel voor de kat leken, waagde de Italiaan Ganna zijn kans op 4 km van het eind. Hij bleef voorop en soleerde naar de zege. Vice-Belgisch kampioen Jenthe Biermans werd voor het tweede jaar op rij tweede.

Eerder werd de 19-jarige Ganna bij de junioren kampioen van zijn land in 2014 in de tijdrit. Dat jaar viel hij met een vierde plaats ook twee keer net naast het podium van het WK en EK tijdrijden. In 2016 won hij ook de eendagswedstrijd GP Laguna Porec (1.2) in Kroatië bij de profs. Op de baan pakte hij begin maart in Londen de wereldtitel individuele achtervolging. Ganna volgt op de erelijst de Zwitser Lukas Spengler op.